"Kovid-19 krizi zombi şirketler yaratıyor"

Piyasalarda korona virüs salgını boyunca ucuz kredi şansı yakalayan şirketlerin bu kredileri nasıl geri ödeyecekleri önemli bir yük oluşturuyor. Merkez bankalarının güçlü reaksiyonları çok sayıda şirket için endişeleri beraberinde getiriyor.

"Kovid-19 krizi zombi şirketler yaratıyor"

Financial Times’ın haberine göre geçtiğimiz yılın sonunda Leuthold 3000 Universe endeksi şirketlerinin %13’ü en az 3 yıldır ayakta kalmakta sorun yaşıyor. Bu oran 2008 yılından bu yana %8 arttı. Benzeri bir durum ABD şirketlerini ifade eden geniş kapsamlı endeks Russell 3000’de de söz konusu. Korona virüs krizi boyunca ucuz kredi şansı yakalayan şirketlerin bu kredileri nasıl geri ödeyecekleri önemli bir yük oluşturuyor. Korona virüs krizi ve merkez bankalarının güçlü reaksiyonları şirketler için risk oluşturuyor.

Yatırım araştırmaları şirketi Leuthold Group’un Portföy Yöneticisi Jun Zhu endeksin %15’inin zombi şirket olarak sınıflandırılması gerektiğini belirtiyor. Zhu, “Bu durum bizi gerçekten endişelendiriyor. Daha fazla şirket borç yükü altında ve zombi şirketlerin sayısı artıyor. Hiç beklenmedik bir anda sermaye piyasaları kurursa ve borçların ödenmesi için yeterince geri finansman sağlayamaz hale gelirse ne olacak? Nasıl şirketlerini döndürebilecek ya da en azından faiz harcamalarını ödeyebilecekler?” ifadeleriyle endişelerini yansıttı.

Zombi şirketlerin sayısında bu denli artış tarihte bir kez daha gerçekleşmiş ardından da Eylül 2000’de dot-com balonu patlamıştı.

Zhu çıkmazdaki şirket sayısındaki artışın üretkenliği ve büyümeyi engelleyerek daha geniş bir ekonomik etkiye mâl olduğunu belirtti. Portföy yöneticisi, “Şu anda oldukça endişe verici bir seviyedeyiz. Ekonominin aşağıya dönmesi durumunda zombi şirketlerin gerçekten tehlikeli bir konumda olabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.