Kredi çekecekler dikkat! Artık çok daha zor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan veriler endişe yarattı. Bireysel krediler ve kredi kartlarının krediler içindeki payı, yüzde 30-35 seviyelerinden yüzde 20’nin altına indi.

Kredi çekecekler dikkat! Artık çok daha zor

Tüketicilerin banka kredilerine erişim sorunu gündemde yerini korurken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan veriler de bu durumu kanıtlar nitelikte. Normal durumda yüzde 30-35 olan bireysel krediler ve kredi kartlarının krediler içindeki pay, yüzde 20'lerin altına indi.

Toplam bireysel krediler içinde konut kredilerinin payı yüzde 40’lardan yüzde 28’e geriledi. Tüketici kredilerinin ağırlığı ise 5 puanlık artışla yüzde 44’ün üzerine çıktı.

Diğer yandan kredi kartı bakiyesinin payındaki artış son bir yılda 6,5 puanı buldu. Bu oran yüzde 26,5’e ulaşarak tarihi zirvesini gördü.

Mevcut durumda alım gücü azalan vatandaşın da krediye olan ilgisi azaldı. Banka kredi faizleri geçen yıla göre bazı bankalarda yüzde 1'in üzerinde artış gösterdi. Kredi talebinde banka faiz oranlarının yanında yükselen fiyatlarla önemli ölçüde düşüş yaşandığı kaydedildi.