Kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'in cezası belli oldu!

Kripto para borsası FTX’in kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried'in cezası açıklandı.

Kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'in cezası belli oldu!

Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklamaktan suçlu bulunmasının ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

SAM BANKMAN-FRİED KİMDİR?

Bankman-Fried, her iki ebeveyninin de Stanford Hukuk Okulu'nda hukuk profesörü olduğu Kaliforniya'daki Körfez Bölgesi'nde doğup büyüdü.

Jane Street Capital'de işe girmeden önce Massachusetts Institute of Technology'den fizik derecesi ile mezun oldu ve "etkili fedakarlık" a bağlı olarak gelirinin yarısını hayır kurumlarına bağışlamaya başladı.

İlk olarak 2017 yılında 25 yaşındayken kripto para ticaret şirketi Alameda Research'ü kurduktan sonra adı duyulmaya başladı.

Bankman-Fried, kripto değerlerinde olağandışı bir tuhaflıktan nasıl yararlanılacağını buldu. Bitcoin'in fiyatı Japonya'da ABD'dekinden yaklaşık yüzde 10 daha yüksekti.

ABD'de Bitcoin satın almanın ve bunu Japonya'da satmanın bir yolunu buldu. Fried'ın işlem yaptığı dönemlerde dijital varlıkların karanlık ağda yasa dışı finansman olarak hâlâ şüpheyle bakılıyordu.

Alameda hızla kriptoda önemli bir oyuncu haline geldi ve günlük 300 milyon ila 1 milyar dolar arasında işlem yaparken 90 milyon dolardan fazla dijital varlığa sahip olmakla övündü.

Başlangıçta California, Berkeley'de bulunan Bankman-Fried, daha gevşek düzenleyici ortamın karlara fayda sağlayacağını fark ettikten sonra 2018'de Hong Kong'a taşındı.

2019'da FTX'i kurdu ve 2021'de Bahamalar'a taşındı.