Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından merakla beklenen yeni kısıtlama kararlarını açıkladı. Okullarda uzaktan eğitime geçilirken, restoranlar müşterilere kapandı. Sokağa çıkma yasağı saati arttı. Öte yandan esnek mesai de geri döndü. İşte tüm yasaklar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 saat 40 dakika süren kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçti. Ülke ve dünya gündemine ilişkin açıklamalarının ardından tüm Türkiye'nin beklediği yeni kısıtlama kararlarını açıklayan Erdoğan, 2 haftalık sürecin ardından yeniden değerlendirme yapılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle; 

YENİ TEDBİRLER

- Amacımız bu 2 haftalık sürede vaka ve vefat sayılarında önemli oranda düşüş sağlamaktır.

- Bu 2 haftalık dönemde hedeflediğimiz tabloda beklediğimiz oranda iyileşmeyi temin edemezsek devamında çok daha sert uygulamaların gelmesi kaçınılmaz hale gelecektir.

- Hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulaması sürerken hafta içi sokağa çıkma sınırlamasının saatleri akşam 19 ve sabah 5 olarak güncellenmiştir.

- Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecektir.

- Bir süre önce ara verdiğimiz 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehiriçi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını yeniden getiriyoruz.

- Kamuda saat 16 da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak, hamileler ve kronik hastalığı olanlar ile 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacaktır.

İŞTE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLADIĞI KISITLAMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı - Resim : 1

- Şartları uygun olan özel sektör firmaları da bu yönde teşvik edilecektir.

- Eğitimde sınav sürecinde olan 8 ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecektir.

- Yeme içme hizmeti veren kafe kıraathane çay bahçesi Spor Salonu ve benzeri mekanlar faaliyetlerine bayram sonrasına kadar ara verecektir.

- Lokanta ve benzeri işletmeler ise Ramazan boyunca sadece belirlenen saatlerde paket ve gel al hizmeti ile çalışmalarını yürütecektir.

- Düğün, nişan, kına, nikah,  toplantılar ve kapalı alanlarda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelenmiştir.

- Oteller sadece kendi müşterileri ile sınırlandırılmış şekilde hizmet verebilecek sahte rezervasyon ve benzeri hilelere göz yumulmayacaktır.

- Konaklama tesisleriyle evlerde toplu iftar ve benzeri organizasyonlar gerçekleştirilemeyecektir

- Konu ile ilgili diğer ayrıntılar İçişleri bakanlığımızca bu gece yayınlanacak genelge ile duyulacak, uygulama da yarın akşam saat itibariyle başlayacaktır. 

"AB ile ilişkilerimizde samimi ve şeffaf olduk"

- Son Kabine toplantımızdan bu yana ülkemiz açışından çok önemli bir dizi programa katıldık. 

- Sağlıktan ticarete işbirliği ilerletmenin yollarını aradık. Tam ve gözlemci üyelerin yanı sıra, Türk konseyine katılmak isteyen ülke bulunuyor.

- Konsey bünyesinde kurulan çok sayıda yapı ile çok daha güçlü kurumsallaşmayı ortaya koyuyor.

- Salgın şartlarının el vermesi halinde, Kasım'da ev sahipliği yapmayı planladığımız 8. olağan zirvede somut adımları atacağız.

- Geçtiğimiz hafta AB konsey başkanı ve Von Der Layen'i ülkemizde ağırlayarak gündemimizdeki konuları konuştuk.

- Çok geniş bir yelpazeye yayılan bu gelişmenin ilişkilerimiz bakımından yeni dönemi teşkil etmesini umuyoruz.

- Hep söylediğimiz gibi Türkiye, AB ile ilişkilerinde samimi ve şeffaf olmuştur. AB'ye tam üyelik adımları birer birer attık.

- Bizden sonra başvuru yapan ülkelere rağmen çok önlerinde olduğumuz bir gerçektir. AB'nin ciddi siyasi ekonomik krizlerine yol açacak göç akınının önüne geçtik.

- AB'den tek talebimiz üyeliği kabul edilen diğer ülkelerle aynı sürece tabi tutulmamızdır.

- Türkiye'nin demokrasi, insan hakları ekonomi ve güvendeki gayretleri, kendi vatandaşlarının hak ve özgürlükleri yükseltmeyi amaçlamaktadır.

- Bu süreci AB ile yönetirsek daha memnun kalırız.

- Ülke içinde de bir yandan salgınla mücadelemizi devam ettirirken Diğer yandan da demokrasi ve Kalkınma hedeflerimize doğru kararlılıkla yürüyoruz.

Hukuk ve ekonomide formlarıyla ilgili takvimleri yakından takip ediyor adım adım hayata geçiriyoruz.

Ülkemizi yeni ve sivil bir anayasa kavuşturma gayretlerimiz i titizlikle ve sabırla devam ettiriyoruz.

- Siyasi kampanyalarının aracı haline dönüştürmeye çalışanları Hiç değilse böyle kritik bir dönemde ülkelerinin ve milletlerinin yanında saf tutmaya davet ediyoruz.

- Türkiye'nin terör örgütleri ile darbe ve sesleri ile ekonomik Tetikçi lerle siyaset mühendisleri ile sosyal kargaşa çıkartmak gayretleri ile mücadelesinde gerçekten kritik bir safaya geldik.

- Diğer yanda salgının ülkemizi etkilediği ilk günlerden itibaren alınan tedbirler sebebiyle işleri aksayan tüm kesimleri mizi destekliyor yanlarında yer alıyoruz.

- Bu çerçevede içeride Özellikle de hizmetler sektöründe yaşanan sıkıntıları yakından takip ediyoruz.

- Salgın tedbirleri sebebiyle faaliyetlerini ara vermek veya sınırlandırmak zorunda kalan esnaflarımızı pek çok başlık altında destekliyoruz.

- Bugüne kadar Sadece sosyal koruma kalkanı başlığı altında verdiğimiz karşılıksız desteklerin tutarı 60 milyar lirayı açmıştır

- Buna rağmen esnaflarımızın bir an önce eski düzenlerine dönmek istediklerini de farkındayız.

- Bilhassa Turizm sektörü tüm hazırlıklarını tamamlamış vaziyette şartların normale dönmesini bekliyor.

- Hükümet olarak her kesimden insanımızı destekleyerek Bu zor günleri rahatça geçirmelerini temin etmenin yollarını arıyoruz.

Bugünkü toplantımızda süreci tüm boyutlarıyla yeniden değerlendirdik amacımız ülkemiz ve milletimiz için en doğrusunu yapmaktır.

Bu çerçevede Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulanmasına geçiyoruz.