Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, kronik hastalıklar ve gebelik hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı. Peki, Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi?

Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi?

Diyabet, tansiyon, tiroid gibi kronik hastalıklar çocuk sahibi olmaya engel olmaz. Kronik hastalığı olan anne adayları gebelik sürecinde doktoruyla birlikte gerekli önlemleri alarak sorunsuz bir doğum gerçekleştirebilir. Peki, Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi? Gebeliğe engel teşkil eden faktörler nelerdir? Kronik hastalıklara sahip anne adayları ne yapmalı? İşte, kronik hastalıklar ve gebelik hakkında bilmeniz gerekenler...

 Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi? - Resim : 1

Diyabet ve gebelik

Diyabet gebeliğe engel değil, ancak diyabet hastası anne adayları gebe kalmadan en az 3 ay öncesinde yakın takibe alınarak kan şekerinin ayarlanması bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimini sağlaması bakımından hayati önem taşıyor. Gebeliğin ilk haftalarında yani anne adayının hamile olduğunu fark etmediği dönemde kan şekeri kontrol altına alınmamışsa bebeğin gelişiminde bazı anormalliklere neden olabiliyor.

Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi? - Resim : 2

Gebelikte vücudun daha fazla enerjiye ihtiyacı olur. Bu yüzden de kan şekeri normale göre daha düşük olur. Hamilelik öncesi gibi hamilelik dönemi de diyabetik anneler için önemlidir. Gebeliğin üçüncü ayından sonraki süreçte insülin dengelenmezse bebeklerde kalp ve iskelet sistemi anomalileri, erken doğum, düşük, iri doğum veya ölü doğum yapma riski oluşabilir.

Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi? - Resim : 3

Daha önce diyabet olmadığı halde gebelik diyabeti de ortaya çıkabilir. Doğumdan sonra diyabet genellikle geçer. Diyabetin doğumdan sonra kalıcı olduğu durumlarda annenin süt verdiği sürece insülin tedavisinin sürdürülmesi gerekir.

Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi? - Resim : 4

Tiroid hormonları ve gebelik

Tiroid hastalıkları gebelik oluşumuna engel değildir. Ancak gebelik sırasında oluşan hormonal ve metabolik değişiklikler, tiroid bezine ilişkin testleri etkileyebilir. Hamilelik döneminde vücudun salgıladığı bazı hormonlar tiroid hastalığının gidişini etkileyebilir. Plasentanın, anneden bebeğe tiroid hormonlarının geçişinde kısmı engel oluşturabilir. Hamile kadınların yüzde 2’sinde hipotiroidi bulunur. Bu da düşüklere, gebelik zehirlenmelerine, doğum sonrası kanama riskine, yenidoğan bebekte doğumsal hipotiroidiye, çocukta zeka ve bilişsel fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.

Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi? - Resim : 5

Epilepsi ve gebelik

Nörolojik bir rahatsızlık olan epilepsi (sara) hastalığı olan anne adaylarının gebelik dönemi gerekli önlemler ve tıbbi bakım sağlandığında sağlıklı bebek sahibi olabilir. Gebelik öncesinde ve gebelik döneminde epilepsi olan anne adayına gebeliği daha az etkileyebilecek uygun ilaçlar verilebilir.

Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi? - Resim : 6

Tansiyon ve gebelik

Önemli bir sağlık sorunu olan yüksek tansiyon rahatsızlığının hamilelik döneminde çok daha fazla ciddiye alınması gerekiyor. Yüksek tansiyon bazen gebelikle beraber başlayabiliyor. Anne adaylarının yaklaşık yüzde 10’unda yüksek tansiyon yaşanabiliyor. Yüksek tansiyon hastası anne adaylarının gebelik boyunca tansiyonun kontrol altında tutulması gerekir.

Kronik hastalıklar gebeliğe engel mi? - Resim : 7

Astım ve gebelik

Gebelik sırasında en sık yaşanan akciğer hastalıklarının başında astım gelir. Gebelikte kontrol altında tutulamayan astım hem anne hem de bebek için problemlere yol açabilir. Astım hastası bir kadın anne olmaya karar verdikten sonra göğüs hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve solunum fonksiyon testleri gebelik oluşmadan önce normal düzeye getirilmelidir.