Kurban keserken hangi dua edilir? Kurban vekaleti nasıl verilir? Duanın anlamı çok büyük

Yarın tüm Müslüman alemi Kurban Bayramı'nı kutlayacak. Kurbanı keserken, eziyet etmeden kesilmesi buyrulurken edilecek dua da çok önemli. Peki kurban keserken hangi dua edilir? Kurban vekaleti hangi dua ile verilir? İşte kurban keserken edilecek dua ve anlamı...

Kurban keserken hangi dua edilir? Kurban vekaleti nasıl verilir? Duanın anlamı çok büyük

Arefe gününde kurbanlık alanlarında büyük yoğunkuk yaşanıyor. Yarın Müslüman alemi Kurban Bayramı'nı kutlayacak. Kurban kesmeden önce edilecek dualar bulunuyor. Peki kurban keserken hangi dualar edilmeli? Kurban keserken edilen duanın anlamı ne? Kurban keserken nelere dikkat etmek gerekir? İşte yanıtı...

KURBAN KESERKEN OKUNACAK DUALAR NELERDİR? 

Kurban keserken okunması gereken duaların bilinmesi gerekmektedir. Bir kurbanı kesmeden önce üç kez “Bismillahi Allahü ekber” denilmesi gerekir. Sonrasında kurban sahibi veya vekili tarafından "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn." duası okunur.

 Okunduktan sonra hemen arkasından "İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn." denilir. Ardından; Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd şeklinde tekbir getirilir ve Bismillahi Allahü Ekber denildikten sonra kurban kesilebilir. 

Kurban keserken hangi dua edilir? Kurban vekaleti nasıl verilir? Duanın anlamı çok büyük - Resim : 1

 KURBAN KESİLİRKEN HANGİ DUA OKUNUR?

 Kurban kesilirken besmele çekilmesi ve arkasından da bazı duaların okunması gerekmektedir. Kurban kesecek olan kişinin kesmeden önce üç defa “Bismillahi Allahü ekber” demesi gerekir. Sonrasında ise “De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163) ayeti okunabilir.

 

 Aynı zamanda okunması gereken ayetlerden birisi de “Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79) olarak ifade edilebilir. Kurban kesmeye niyet ettikten sonra kurban kesmenin gerekliliklerinin de yerine getirilmesi oldukça önemlidir.

 KİMLER KURBAN KESMELİ? 

 Kurban kesmek mal ile yapılan ibadetler arasında yer almaktadır. Akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına girmiş olan kişilerin eğer dinen zengin sayılacak kadar mal varlığı bulunuyorsa kurban kesmesi gerekmektedir. Kişinin kurban kesmesi için temel ihtiyaçları ve borçları dışında 80.18 gr altın veya değerinde bir eşyaya sahip olması gerekmektedir. Sahip olunan bir eşya, para veya altın olabilir. Dinen bu şartlara uygun olan kişilerin kurban kesmeleri gerekir.