Bakan Koca'dan kritik açıklamalar! Yeni koronavirüs tedbirleri neler?

Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs ile ilgili son dakika gelişmelerini açıkladı. 8 Temmuz 2020 koronavirüs vaka ve ölü sayısını da açıklayan Koca, "Kurban Bayramı'nda ülke genelinde sokağa çıkma kısıtılaması gündeme gelmedi" dedi.

Tüm gözlerin çevrildiği Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Fahrettin Koca koronavirüs ile ilgili son dakika açıklamasında bulunuyor. 

- Bakan Fahrettin Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle; 

- Ülkemizin durumu bir çok ülkeden iyi. Dün 19 insanımızı kaybettik. Sizden bu ölümlerinb önlenebilir sebeblere bağlı olduğunu hatırlatmak isterim.

- Kovid-19'dan kaçınılabilir. El temizliği olmazsa olmaz kuraldır.

- Hastalığın bulaşmasını kurallara karşılıklı uyarsak önlenebiliyoruz. 

- Hastalığın buügnlerde öne çıkan yayılma durumlarını açıklamalarımızdan medyadan biliyorsunuz. Açık veya kapalı fakat kalabalık ve ortak mekanlar. 

- Tatile gidenler Kovid 19 tedbirlerinin tatilcilerin lehinedir. 

Vakaların kaynağı düğünler

- Filyasyon çalışmalarında çok sayıda vakanın kaynağının düğünler olduğunu görüdk. Temaslı taramalarında bir çok kez karşımıza bu olaylar çıkmaktadır. Gençlerimiz testi pızitif çıkan Mehmetçik'ten mesuldür.  8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklanmıştır.

- Kovid-19 ile mücadele birlikte verilmesi gereken bir mücadeledir.

- Son 10 gün içerisinde gerileme göstetdiğimiz yerden toparlanabileceğimizi de gösterdik.

5 ilde pik seviyesi

- Diyarbakır, Konya, Adana, Urfa, Gaziantep başta olmak üzere bazı illerde hastalık pik seviyelerine ulaştığını görüyoruz

Pik raporları

İllerimizin pik yapma durumunu gösteren tablo. İstanbul'un piki tamamladığını görüyoruz. Ama Anadolu'daki illerimizin bu piki daha tamamlamadığını gösteren Sakarya, Ankara, Eskişehir gibi.  İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir'de 5. haftada pili yaptığını görüyoruz. 14. haftada Hakkari ve Kütahya.

En çok vaka görülen iller

İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa. Ayrıca son 3 gün en az vaka görülen 7 il ise, sırasıyla, Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik.

Son rakamlar

Bakan Koca'dan kritik açıklamalar! Yeni koronavirüs tedbirleri neler? - Resim : 1

Kurban Bayramı

Bu konu bugün Bilim Kurulu'nda kısmen gündeme geldi. Tartışıldı ama bir öneri noktasına gelmedi. Geçen haftada bahsettiğim gibi salgının seyrine göre öneri netleşir. 

Ülke genelinde bir sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Ama il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme geleceği bir takım tedbirlerin olabileceği, vaka artışının yoğun olduğu iller söz konusu olursa tedbirler sertleştirilebilir.

Okulların açılması

Uygulanamayacak hiçbir şeyi biz önermek istemeyiz. Taraflarca tartışıldıktan sonra öğrencilerimiz için en uygun çözüm şeklini geliştirmek için yaklaşımda bulunuruz.

31 Ağustos'a doğru salgının seyirinde bir farklılık olursa, daha önce uzaktan erişim önerilebilir Bilim Kurulu tarafından. 

Grip aşısı

Geçen yıldan daha fazla sipariş verdik. Bu yıl için grip aşısı sorunu yaşanmayacağını söyleyebilirim.

Aşı çalışmaları

Aşıyla ilgili hayvan çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar sürecin başarılı seyrettiğini söyleyebilirim. Eylül ve Ekim ayında klinik çalışmalarına geçebileceğimizi düşünüyorum. Esas çalışmalar klinik çalışmalar. O zaman geldiğinde daha detaylı açıklama yapmış olabiliriz. 

Türkiye'de 4 firma ilacı üretecek

Erken dönemde bu ilacın kullanımının daha faydalı olduğunu biliyoruz. Bu ilacın kullanımı da her geçen gün artmakta. Antiviral ilaçlara göre de daha pahalı bir ilaç. Bu ilacın sentezi ve imalatı 4 firma tarafından müracaat edilmiş oldu. Önümüzdeki günlerde de ruhsat süreçleri de bitmiş olacak. Yani biz favibilabir ilacını artık Türkiye'de uluslararası boyutuyla gerektiğinde satabilecek olan kendi hastamıza yoğun olarak kullandığımız bu ilacın hem Türkiye'de hammaddesini sentezleyerek hem de yurt dışından hammaddesini getirip üreterek 4 firmayla gerçekleştirmiş olacağınız. Bunu şimdiden müjdelemek istiyorum.

Kamu vardiye sistemine geçecek mi?

Kamuda vardiya sistemine geçmek gibi bir durum yok. Düğün ve benzeri etkinlikler. Deminde bahsettiğim gibi asker uğurlamaları 8 ilde yasak. Bunun sayısı artabilir. Benzer şekilde diğer illerde de bir farklılık söz konusu ise karar alınabilir. İl bazında mahalle bazında ilçe bazından bu kararlar alınabilir.

Bilim Kurulu ödenek alıyor mu?

Bilim Kurulu'ndan hiçbir üyemiz hiçbir ödenek almamaktadır. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak bu vazifeyi yürütmektedirler. Sağlık üzerinden politika yapmak hiçbir siyasetçiye şifa olmaz. Biz bu noktada önerilerimizi yapıcı yapalım, mücadelemiz koronavirüsle olsun. Sağlık çalışanlarımızla, sağlık ordumuzla, özverileri ve fedakarlıklarıyla, dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizle gurur duyalım.