Küresel felaketin bir de boyutu var... Ülkelerde rekor kırmaya başladı... Yavaş yavaş tüm dünyaya yayılacak

Küresel felaketlerin sonuçlarından biri hakkında yapılan araştırma yayımlandı. Savaş ve iklim değişikliği gibi bir kitleyi etkileyen sebepler sonrasında milyonlarca insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Cenevre'de bulunan merkez, ülkesini bırakıp gitmek zorunda kalan insanların sayısının son dönemde rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.

Küresel felaketin bir de boyutu var... Ülkelerde rekor kırmaya başladı... Yavaş yavaş tüm dünyaya yayılacak

Cenevre merkezli Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC), bu rakamın 2021'den bu yana yüzde 20'lik bir artışı temsil ettiğini ve benzeri görülmemiş sayıda insanın güvenlik ve barınak aramak için kaçtığını söyledi. IDMC, dünyadaki yerinden edilmiş kişilerin yaklaşık dörtte üçünün, 2022'de önemli ölçüde yerinden edilmeye yol açan çatışmalar nedeniyle Suriye, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Ukrayna ve Sudan dahil olmak üzere 10 ülkede yaşadığını söyledi.

Küresel felaketin bir de boyutu var... Ülkelerde rekor kırmaya başladı... Yavaş yavaş tüm dünyaya yayılacak - Resim : 1

SON 10 YILLIK ORTALAMADAN ÜÇ KAT DAHA YÜKSEK

IDMC'ye göre, Ukrayna'daki savaş geçen yıl yaklaşık 17 milyon kişinin yerinden edilmesini tetikledi. Raporda, "Çatışma ve şiddet dünya çapında 28,3 milyon ülke içinde yerinden edilmeyi tetikledi, bu rakam son on yılın yıllık ortalamasından üç kat daha yüksek" dedi. Geçen yıl yerinden edilen insanların büyük bir kısmı yaklaşık 32,6 milyon sel, kuraklık ve toprak kayması gibi afetlerden kaynaklandı.

Küresel felaketin bir de boyutu var... Ülkelerde rekor kırmaya başladı... Yavaş yavaş tüm dünyaya yayılacak - Resim : 2

HİÇ GÖRÜLMEMİŞ ÖLÇEKTE 

1998'de IDMC'yi kuran Norveç Mülteci Konseyi'nin genel sekreteri Jan Egeland, "Geçen yıl bir araya gelen çatışma ve felaketler, insanların önceden var olan savunmasızlıklarını ve eşitsizliklerini daha da kötüleştirerek daha önce hiç görülmemiş bir ölçekte yerinden edilmeyi tetikledi. Ukrayna'daki savaş aynı zamanda ülke içinde yerinden edilmiş insanları en çok vuran küresel bir gıda güvenliği krizini de körükledi. Bu mükemmel fırtına, küresel açlığı ve yetersiz beslenmeyi azaltmada yıllarca kaydedilen ilerlemeyi baltaladı." dedi.