Küresel piyasalarda Fed beklentisi! Kritik faiz açıklaması bugün yapılacak. İşte detaylar...

Bugün tüm dünya Fed'in açıklayacağı faiz kararına odaklanmış halde. Saat 21.00'de açıklanacak karar için tahminler yapılıyor. Fed'in geçen ay pas geçmesinin ardından bugün 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. İşte detaylar...

Küresel piyasalarda Fed beklentisi! Kritik faiz açıklaması bugün yapılacak. İşte detaylar...

Bugün tüm dünyanın gözü ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sat 21.00'de açıklayacağı faiz kararında olacak. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) son olarak haziran ayında beklentilere paralel bir şekilde politika faizini yüzde 5-5.25 aralığında sabit tutmuştu. Geçen ayki kararla beraber Mart 2022'de faiz artırımlarına başlayan FOMC 10 toplantının ardından ilk kez 'pas' demiş oldu. Söz konusu 10 toplantıda politika faizinde toplam 500 baz puanlık artırıma gidilmişti.

"YIL SONUNA KADAR FAİZ ARTTIRIMI UYGULANACAK"

Geçen ay FOMC tarafından yayımlanan karar metninde faiz aralığının sabit tutulmasının, Komitenin ek verileri ve bunun para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmesine olanak tanıyacağı ifade edilmişti. Kararın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell ise "Fed üyelerinin neredeyse tamamı yıl sonuna kadar daha fazla faiz artırımının uygun olacağını bekliyor" ifadelerini kullanmıştı.

25 BAZ PUANLIK ARTTIRIM İHTİMALİ

Dolayısıyla geçen ayki 'pas' artırım döngüsünün sona erdiği anlamına gelmiyor. Piyasalar bugün Fed'den 25 baz puanlık bir faiz artırım kararı geleceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyor. CME FedWatch Tool'da 25 baz puanlık artırıma bu sabah itibarıyla yüzde 98.9 ihtimal veriliyor.

Piyasalar asıl olarak ise bugün karar metnini ve Powell'ın yapacağı açıklamayı dikkatle takip edecek. Eylül, kasım ve aralık toplantılarında alınacak kararlara dair ipuçlarını arayacak.