Kuş cennetinde toplu flamingo ölümleri korkuttu! Neredeyse tamamı öldü

Ankara, Konya ve Aksaray sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü’nün Konya’nın Cihanbeyli ilçesi Gölyazı bölgesinde korkutan toplu flamingo ölümleri gerçekleşiyor. Küresel ısınma ve çiftçilerin kanallara bent çekip su akışını kesmesi sonucu neredeyse gölde bulunan tüm flamingolar öldü.

Kuş cenneti olarak bilinen Tuz Gölü’nün Gölyazı bölgesinde yaşanan toplu kuş öülümleri korkttu. Son dönemlerde yaşanan küresel ısınma, havaların mevsim normalleri üstünde seyretmesi ve çiftçilerin kanallara bent çekip su akışını kesmesi sonucu flamingolar yavrularıyla birlikte telef oldu. 

Drone ile çekilen görüntülerde bütün kuşların öldüğü gözlemlendi. 

Kuş cennetinde kuş kalmadı

Konuyla ilgili konuşan doğa fotoğrafçısı Mehmet Emin Öztürk, “Ben bu bölgeye en çok gelen insanlardan birisiyim. Bu bölge, flamingolar anlamında ciddi bir şekilde kuş cenneti olarak anılan bir bölgeydi. Fakat bu sene geldiğimde, kuş cennetinden daha çok kuş cehennemine döndüğünü gördüm. Yüzlerce hatta binlerce flamingo bölgede ölmüş şekilde ve ciddi manada kuş popülasyonu bitmiş şekilde gördüm. Daha önce ben bu bölgeye geldiğimde, bu gördüğünüz alan, sulak bir alandı ama şimdi neredeyse tozan bir nokta haline gelmiş. Şu yaklaşık olarak 10 kilometre içe doğru çekilmiş. Bu bölge olarak ciddi bir alarm olduğunu gösteriyor” dedi.

Konya Valiliği flamingo ölümlerine ilişkin inceleme başlattı

Valilikten konuyla ilgili yapılan açıklamada, “13 Temmuz 2021 tarihinde kamuoyuna da yansıyan, Tuz Gölü’nün Konya Cihanbeyli Gölyazı bölgesindeki flamingo ölümleriyle ilgili Valiliğimizce gerekli araştırma ve soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca flamingoların yaşam döngüsünü olumsuz etkileyen hususlar ve alınabilecek ek tedbirlerle ilgili valiliğimizce oluşturulan uzman komisyon alanda incelemeler yapmaktadır” ifadelerine yer verildi.