Kuzey Kore lideri Kim Jong-un komaya girdi!

Kuzey Kore Lideri Kim Joung-un hakkında yeni iddia. Bu yılın başında "yoğun bakımda" ve "öldü" iddiaları gündeme gelen Kim'in komada olduğu ve ülke yönetimini kız kardeşi Kim Yo-jong'a bıraktığı öne sürüldü. Kim'in bütün yetkisini kullanan kız kardeşi, defacto lider oldu. Kim Yo-jong kimdir?

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un komaya girdi!

Bu yılın başında fenalaşarak hastaneye kaldırıldığına dair iddiaların ortaya atıldığı Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ilgili flaş bir iddia geldi... Bir dönem Güney Kore'de üst düzey görevlerde bulunan bazı kaynaklar, "Kim Jong-un hastalığı yüzünden komaya girdi ve bütün yetkisini kız kardeşine bıraktı" dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un komaya girdi! - Resim : 1
Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği bilinen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ilgili flaş bir iddia ortaya atıldı… İddianın sahibi ise Güney Kore’nin eski devlet başkanlarından Kim Dae-jung’un danışmanlığını yapan Chang Song-min’den geldi…

Chang Song-min, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un sağlık durumunun çok kötü olduğunu öne sürdü. Güney Kore medyasına konuşan eski danışman, “Onun komada olduğunu tahmin ediyorum, fakat henüz hayatta. Kendisi bu yıl çok az kamuoyunun karşısına çıktı. Bunun sebebi de sağlık durumu” dedi.

Ülke yönetimini kız kardeşi üstlendi

Kim Jong-un’un son dönemde siyaset sahnesinde yükselen kız kardeşi Kim Yo Jong’un ülke yönetimine dahil olduğunu söyleyen Chang Song-min şöyle devam etti:

“Ülkenin yönetimini kardeşi üstlendi. Fakat henüz net bir geçiş süreci yaşanmadı. 33 yaşındaki kardeşi ülkeyi de facto ikinci lider olarak yönetiyor.”

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un komaya girdi! - Resim : 2


Nisan ayında kalbini tutarak yere yığıldığı iddiası ortaya atılan Kim Jong-un’un bir kalp ameliyatı geçirdiği öne sürülmüş ve Kuzey Kore liderinin uzun süre yoğun bakımda kaldığı açıklanmıştı.

O dönemde Kim Jong-un’un yaşamını yitirdiği de öne sürülmüştü. Hatta tabut görüntüleri bile yayınlanmıştı Japon medyasında.

Son dönemde Kuzey Kore yönetiminde söz hakkı elde eden Kim Yo Jong, diplomatik toplantılarda da yer alıyordu. Kuzey Kore lideri, kız kardeşini sık sık “hizmetçi” gibi çalıştırdığı için eleştiriliyordu.

Kim Yo-joung kimdir? Eşi ve çocukları...

Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong kimdir? Şimdiye kadar abisinin uluslararası tüm toplantılarında hemen yanıbaşında olan Kim Yo-jong kimdir?  Kim Yo-jong evli mi çocukları var mı? Devlette hangi görevleri yaptı? Babası ve abisi gibi diktatörlüğü devam ettirecek mi? 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un komaya girdi! - Resim : 3


Kim Jong-un'un ölmesi durumunda yerinde gelecek liderin ismi bilinmiyordu. Bugüne kadar Kuzey Kore'de iktidar babadan oğula geçerek devam etti. Kim Il-sung tarafından kurulan ve ardından baba Kim Jong-il tarafından yönetilen hanedandaki Kim Jong-un'un varisi şimdilik bilinmiyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ölürse yerine kimler geçebilir? sorusuna verilen en yüksek ihtimalli cevap Kız kardeşi Kim Yo-jong oluyor. 

Ocak 2017'de, Kuzey Kore'deki insan hakları ihlallerine yanıt olarak ABD Hazinesi'nin Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar Listesine (Specially Designated Nationals) alındı. 2017 yılında Kim Yo-jong, politbüronun alternatif bir üyesi oldu. 9 Şubat 2018'de Yo-jong, Güney Kore Pyeongchang'daki 2018 Kış Olimpiyatları açılış törenine katıldı. İktidardaki Kim hanedanının bir üyesi Kore Savaşı'ndan bu yana Güney Kore'yi ilk kez ziyaret etmişti.


Kim hanedanlığından gelen ve halihazırda iktidarda en aktif olan siyasi figürlerden biri.

Özellikle son yıllarda Kim Jong-un ABD başkanı Donald Trump ile yaptığı zirve dahil bütün dünya liderleriyle yaptığı toplantılarda kız kardeşini yanında bulundurdu.

Kim Yo-jong, Güney Kore'de yapılan 2018 Kış Olimpiyatları sırasında Kuzey Kore iktidar ailesinden Seul'e ayak basan ilk kişi oldu.

32 yaşındaki Kim Yo-jong'un ülke siyasetindeki nüfuzu ciddi ölçüde artırdı.

Fransız Stratejik Araştırmalar Vakfı (FRS) araştırma uzmanı Antoine Bondaz'a göre, Kuzey Kore rejiminin uzun yıllardır ataerkil kültürü benimsemesi ve kadınlara siyasette çok fazla yer vermemesi Kim Yo-jong'un iktidara gelmesine engel olabilir.

Bondaz, eski kraliyetlerde olduğu gibi Kim Jong-un'un çocuklarının ülkeyi idare edecek yaşa gelene kadar, halalarının bu görevi sürdürebileceği görüşünde.

Kim Yo-jong kimdir kaç yaşında?: Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi. Aynı zamanda eski lider Kim Jong-il'in en küçük kızı ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim İl-sung'un torunu. Politbüro'nun (Siyasi Büro) yedek üyesi ve Kore İşçi Partisi'nin (KİP) Tanıtım ve Enformasyon Bölümü başkan yardımcısıdır.

Kim Yo-jong, 26 Eylül 1988'de Kim Jong-il ve karısı Ko Yong-hui'nin kızı olarak doğdu. O ve erkek kardeşi Kim Jong-un'un yakın bir ilişkisi olduğu söyleniyor, paylaşılan izole yıllar nedeniyle İsviçre'de 1996-2000 yılları arasında ve Kuzey Kore'de "sosyal ve duygusal izolasyonun olduğu erken yaşlarında belirleyici bir güç olmuştur". 

Muhtemelen babası Kim Jong-il onları babası Kim İl-sung'un etkisinden uzaklaştırmak istedi. Döndükten sonra Kim İl-sung Askeri Üniversitesi'nde öğrenim görmüş olabilir Kim İl-sung Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi okudu.

Kaçırılan Japon Megumi Yokota'nın kızı Kim Eun-gyong ile çalıştığı söyleniyor.

İlk kez Eylül 2010'da Kuzey Kore İşçi Partisi 3. Konferansı katılımcıların bulunduğu ve babasının özel sekreterinin ve metresi olduğu iddia edilen Kim Ok'un yanında durduğu bir fotoğraf karesinde görüldü.


Kim Yo-jong, cenaze komisyonu üyesi olmamasına rağmen, Aralık 2011'de babası Kim Jong-il'in cenaze töreni sırasında kardeşi Kim Jong-un'un veya merkezi yetkililerin cenaze törenlerinin yanında birkaç kez görünmüş fakat kim olduğu asla isimlendirilmemiştir.


Daha sonra kendisine 2012 yılının başında Kim Jong-un için tur yöneticisi olarak Ulusal Savunma Komisyonu altında bir pozisyon verildiği bildirildi. Ancak Kasım 2012 hariç haber raporlarında yer almadı. 

Kendisinden ilk kez 9 Mart 2014'te, Kardeşine Yüce Halk Meclisi'nde oy verip ona eşlik ederken resmen bahsedildi. Kim Yo-jong, KİP Merkez Komitesinin "üst düzey yetkilisi" olarak tanımlandı.

Ekim 2014'te abisinin yerine vekalet etmişti

Ekim 2014'te tıbbi tedavi gören hasta kardeşi adına muhtemelen devlet görevlerini üstlendiği bildirildi. Güney Kore'de yapılan 2018 Kış Olimpiyatları açılış töreninde İşçi Partisi Tanıtım ve Enfermasyon bölümü başkan yardımcısı olduğu bildirildi.

10 Şubat'ta Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ile toplantıya katıldı ve Kim Jong-un'un özel elçisi olarak gönderildiğini ve Kim'den Moon'a kişisel olarak yazılmış bir mektup gönderdiğini açıkladı.

Kim daha sonra 2018 Kuzey Kore–Amerika Birleşik Devletleri Singapur Zirvesi ve 2019 Kuzey Kore–Amerika Birleşik Devletleri Hanoi Zirvesi sırasında kardeşinin ekibinin bir parçası oldu.


Diplomatik işlere katılımı, Mart 2020'de partinin ilk bölüm başkan yardımcısı sıfatıyla resmi bir açıklama yayınlamasıyla devam etti.

Kim, 2019 Kuzey Kore parlamento seçimleri sırasında Killimgil'i temsil ederek Yüksek Halk Meclisi'ne seçildi. Aynı yılın Nisan ayında, Nisan 2020'de eski haline getirilmeden önce parti politbürosundan kısa bir süreliğine çıkarıldı. 

2015 yılında evlendiği duyurulmuştu

Ocak 2015'te, hükümet yetkilisi Choe Ryong-hae'nin ikinci oğlu Choe Song ile evlendiği bildirildi.


Ancak, Güney Kore hükümet kaynakları o zamandan beri bu raporların doğruluğunu reddetti. Kim Yo-jong Mayıs 2015'te bir çocuk bekliyordu.