Kuzey Marmara'ya 1,4 milyar TL'lik garanti ödemesi

Yavuz Sultan, Osmangazi köprüleri ile İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyol projeleri, YİD yöntemiyle ihale edildi. Bu kapsamda yıl içinde Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri için 1,4 milyar TL garanti ödemesi gerçekleştirildiği ifade edildi.

Kuzey Marmara'ya 1,4 milyar TL'lik garanti ödemesi

Yavuz Sultan, Osmangazi köprüleri ile İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyol projeleri, YİD yöntemiyle ihale edildi. İhaleyi kazanan şirket ya da ortaklık, inşaatı tamamladıktan sonra köprü ve otoyolu belli bir süre işletecek ve sonra devlete devredecek. Söz konusu projelere, devlet araç geçiş garantisi verdi.

Habertürk'e göre, geçiş ücretleri döviz endeksli olarak belirlendi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması durumunda aradaki farkı devlet ödüyor. Bu kapsamda yıl içinde Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri için 1,4 milyar TL garanti ödemesi gerçekleştirildiği ifade edildi.

Ek bir ödenek

Karayolları’nda, onlarca şantiyeyi ilgilendiren finansman odaklı önemli bir gelişme daha yaşanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, yılın tamamlanmasına sayılı günler kala 1.2 milyar TL’lik ek ödenek daha aktarıldı. Genel Müdürlüğe, bu yıl başında 7 milyar 736 milyon TL yatırım ödeneği ayrılmıştı. Ek ödeneklerle bu tutar, yaklaşık 22 milyar TL’yi buldu. Karayolları’nın, müteahhitlere 13-14 milyar TL dolayında borcu bulunduğu belirtiliyor. Genel Müdürlük, bugünden itibaren proje bazlı olarak bu borçların bir bölümünü kapatacak.