Laboratuvarda yetiştirilen et market raflarına bir adım daha yaklaştı

ABD gıda düzenleyicisi FDA, laboratuvarda üretilen etlere ilk kez onay verdi. Bu onayla birlikte hayvanların kesilmeden et tüketiminin sağlanması kolaylaşmış olacak.

Laboratuvarda yetiştirilen et market raflarına bir adım daha yaklaştı

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) Kaliforniyalı şirket Upside tarafından geliştirilen bir et ürününün insan tüketimi için güvenli olduğunu ilan etmesinin ardından yapay et süpermarket raflarında yerini almaya bir adım daha yaklaştı.

Laboratuvar ortamında yetiştirilen doku ve hücrelerden elde edilen in vitro et için kültürlenmiş et, yapay et veya temiz et gibi terimler kullanılıyor. Doğrudan hayvan hücrelerinin yetiştirilmesiyle üretilen gerçek et.

Independent'ın haberine göre, FDA'dan gelen olumlu yanıt, laboratuvarda üretilen et endüstrisi için bir sonraki önemli kilometre taşı olarak görülüyor. 

Upside Foods için FDA'nın onayı, gerçek hayvan hücrelerinden üretilen ürünlerin bir gün marketlerde ve restoranlarında bulunabilmesinin yolunu açacak gibi görünüyor. Birleşik Krallık ve Avrupa'da sürdürülebilir proteinleri savunan bir sivil toplum kuruluşu olan Good Food Institute Europe'un yöneticisi Seth Roberts, "Bu bir dönüm noktasıdır. Yetiştirilen etin daha sürdürülebilir bir gıda geleceğinin parçası olacağına dair tüm dünyaya güçlü bir mesaj veriyor" diyor.

Şirket, Tarım Bakanlığının tesisi ziyaretinden sonra yapay eti piyasaya sürebilecek.