Elektronik Ürün Senedi nasıl alınır?

Lisanslı depolar bankaların kıymetli ürün kasası olarak görülüyor. Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) nedir?

Elektronik Ürün Senedi nasıl alınır?

Tarım ürünlerinin finansal bir yatırım aracı olarak kullanılabilmesi için geliştirilen Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) hayatımıza yeni bir yatarım aracı... Elektronik Ürün Senedi (ELÜS), altın, gümüş gibi değerli madenler, dolar ve euro gibi para birimleri ve hatta petrolden sonra çiftçilerin ürettikleri buğday, arpa, mısır, fındık, fıstık, kuru kayısı gibi daha birçok tarım ürününü borsalarda alınıp satılabilen bir yatarım aracına dönüştürüyor.

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) sisteminde, lisanslı depolarda bulunan ürünleri temsilen çıkarılan elektronik belgeler, alıcı ve satıcı taraflara elektronik ortamda alınıyor. İşlem, Lisanslı Depo İşletmesince Elektronik Kayıt Kurallarına uygun olarak Elektronik Kayıt Kuruluşu tarafından kurulan ve işletilen veri tabanı ve/veya platform üzerinde gerçekleştiriliyor.

Merkezi Kayıt Sistemine ihraç edilmiş olan Elektronik Ürün Senedi aksi mevzuatta belirtilmedikçe, ürünü aynı miktar, cins, sınıf ve kalitede temsil ediyor. 

Lisanslı depolar: Bankaların kıymetli ürün kasası

ELÜS’ler fiziksel karşılıkları sadece lisanslı depolarda saklanan tarım ürünlerinin Elektronik Kayıt Kuruluşuyla (EKK) anlaşma yapmış ve ELÜS saklama hakkı kazanmış banka ve aracı kurumların yatırım hesaplarında tutuluyor. Banka müşterilerinin hesaplarında yer alan altın veya para nasıl fiziksel olarak bankaların kasalarında saklanıyorsa aynı şekilde yine bankaların yatırım hesaplarında bulunan ELÜS’lerin fiziksel karşılıkları Lisanslı Depolarda saklanıyor.