Lösemi hastalığında sevindiren gelişme! Tedavi şansı yükseldi

Günümüzde pek çok insanın mücadele ettiği lösemi yani kan kanseri hastalığının tedavi şansının yüzde 90’a çıktığı duyuruldu. Hastalığın çocuklarda ani şekilde başlayan halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı, solukluk, karın şişliği, kemik ağrısı, yüksek ateş, kanama oluşması ve vücutta morluklar gibi belirtileri mevcut.

Lösemi hastalığında sevindiren gelişme! Tedavi şansı yükseldi

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi, Çocuk Hematoloji, Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi konu ile alakalı gelişmeleri aktardı.

Prof.Dr.Ahmet Emin Kürekçi Çocuklarda hastalığın 2-6 yaş arası belirtileri göstermeye başladığını vurguladı. Hastalığın tipine göre değiştiğini vurgulayan Kürekçi günümüz modern tedavi olanaklarından faydalanarak kemoterapinin iyileştirme oranının yüzde 90’a kadar etki edebileceğini açıkladı.

 Lösemi hastalığında sevindiren gelişme! Tedavi şansı yükseldi - Resim : 1

Halk arasında kan kanseri olarak anılan bu hastalığın tek bir sebebe bağlı olarak belirti göstermeyeceğini çevresel etkilerin ve birçok faktörün bir araya gelerek meydana çıktığını belirten Prof.Dr Kürekçi AA muhabirine şöyle konuştu:

"Löseminin görülme sıklığı dünyada son yıllarda ciddi artış gösterdi. Sadece 'solid tümör' dediğimiz diğer tip kanserler değil, kan kanserlerinde de artış söz konusu. Çocuklarda en sık rastlanan lösemi türü olan 'akut lenfoblastik lösemi' dünyada 1 milyon çocukta 40-41 oranında görülürken, şu an bu oran 1 milyonda 43'e çıktı.

"Her şeyin normal seyrettiği lösemi tipleri de mevcut"

Lösemi hastalığını buzdağına benzeten ve çok sinsi bir şekilde izlediğini belirten Prof.Dr Kürekçi sözlerine şunları ekledi: "Lösemiye karşı en önemli unsur çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi ve gelişimleriyle ilgili düzenli hekim kontrollerinin aksatılmaması. Özellikle çocukların koruyucu madde içeren ürünlerden, 'abur cubur' dediğimiz gıdalardan uzak tutulması, düzenli fiziksel aktivite yapmaları kanserin önlenmesinde çok önemli."