Louis Armstrong hakkında şaşırtan iddia: CIA ajanı olarak kullanıldı

Efsanevi caz müzisyeni Louis Armstrong’un, ABD’nin Afrika’daki halkla ilişkiler çalışmalarında yer alırken, aslında CIA tarafından gizli operasyonlar için kullanıldığı öne sürüldü.

Louis Armstrong hakkında şaşırtan iddia: CIA ajanı olarak kullanıldı

Dünyaca ünlü caz müzisyeni Louis Armstrong’un 1960 yılında, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Afrika turnesinin, kendisinin bilgisi olmadan Amerikan istihbarat kuruluşu CIA tarafından Afrika’daki gizli operasyonlar için bir kılıf olarak kullanıldığı öne sürüldü.

Sputnik'in aktardığına göre, ABD’nin Afrika ülkelerindeki imajını iyileştirmek amacıyla düzenlenen birkaç aylık Afrika turnesine katılan Armstrong’un, 1960 yılının kasım ayında Kongo’da eşi ve bir ABD’li diplomatla birlikte katıldığı yemekte kandırıldığı da belirtildi. Yemeğin ev sahibinin kim olduğuyla ilgili Armstrong’a yalan söylendiği, siyasi ataşe olarak tanıtılan kişinin aslında CIA’nin Kongo şefi olduğu ortaya çıktı.

 "Truva Atı'ydı"

CIA’nin 1950 ve 1960’lı yıllarda Orta ve Batı Afrika’daki faaliyetlerini ortaya çıkaran "Beyaz Kötülük" kitabının yazarı olan ve Londra Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Susan Williams, Louis Armstrong’un ABD istihbaratı tarafından nasıl kullanıldığını anlattı. Williams, “Armstrong CIA için aslında bir Truva Atı’ydı. Bu gerçekten çok üzücü. Armstrong doğru veya yanlış olarak anlam verdiklerine tamamen aykırı bir şekilde bir çıkara hizmet etmek üzere kullanıldı. Bilseydi, dehşete düşerdi” ifadelerini kullandı. (Sputnik)