Lütfü Savaş: EXPO 2021 Hatay ve dünya için önemli bir organizasyon olacak

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş, tv100 canlı yayına katıldı, EXPO 2021 ile ilgili gelişmeler ve hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Savaş, EXPO 2021'in Hatay ve dünya için çok önemli bir organizasyon olacağını söyledi. Ekonomiye olan katkısının altını çizdi.

Expo 2021 Hatay "Medeniyetler Bahçesi" temasını vurgulayarak 2022 yılının Nisan ayında başlayacak.

1 Nisan 2022’de kapılarını açacak olan dev organizasyonla ilgili konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş şunları aktardı:

1 Nisan itibariyle kapılarımızı açıyoruz, ve 6 ay sürecek. Ama biz bu 6 aydan sonraki süreçte de devam etmek istiyoruz. EXPO, FIFA'nın Dünya Kupası ve Olimpiyatlar'dan sonraki en büyük organizasyonudur. Ekonomi ve kültürel kapsamda dünyada etki alanı oldukça geniş bir oluşumdan bahsediyoruz. 150 yıllık bu oluşumun tarihi 1851'lere dayanmakta. İlk olarak Londra'da Crystal Palace bölgesinde yapılmıştır. Paris'teki Eyfel Kulesi de bunların eserlerinden biridir. Ondan sonra 70'e yakın EXPO yapılmış. Onlardan bir tanesidir Hatay EXPO.

Sanat, bilim, eğitim, kültür, tarih ve botanikte birçok alanda yapabiliyorsunuz ama son yıllara dönüp baktığımızda yapılan EXPO'nun botanik alanında olduğunu söyleyebiliriz. Expo 2021’in ana teması, en az 13 farklı medeniyetin gelip geçtiği önemli bir uygarlık merkezi olan Hatay’ın on binlerce yıllık tarihinden hareketle "Medeniyetler Bahçesi" olarak belirlendi.

Dünyada gelecekle ilgili iki önemli kavramın olduğunu belirten Lütfü Savaş, bunlardan birinin güvenilir gıda ve diğerinin teknolojideki gelişmeler olduğunu söyledi.

Lütfü Savaş, "Dünyada 12 bin bin civarında bitki var. Hatay bu konuda çok zengin. Türkiye'deki bitki çeşidinin dörtte biri medeniyetlerin buluşma noktası Hatay'da bulunmakta. Bizim de dünyada sadece Hatay'da olan 50 endemik bitki türümüz var. Amanoslar başta olmak üzere Hatay müthiş bir bitki örtüsüne sahip. Antakya, Roma döneminde dünyanın üç büyük şehirlerinden biri olmuştur" dedi.

Ekonomiye dev katkı sağlayacak

27 kültürün yaşadığı kadim medeniyetlere eşlik etmiş bu coğrafyada gerçekleşek Expo 2021, 2 milyondan fazla ziyaretçiyi kabul edecek.

Tüm bu süre boyunca onlarca şehrin yüzlerce türden bitkileri, çiçekleri ve ağaçları sergilediği Ulusal ve Uluslararası şehir bahçeleri, dünya mutfağına kucak açan Gastronomi Köyü, konser ve performansların yapılacağı Amfi Tiyatro başta olmak üzere sayısız etkinlik alanıyla ziyaretçilerini ağırlayacak olan Expo 2021, Hatay’daki ekonomiye de katkı sağlayacak.