Maaşları hala bağlanmayan EYT'liler dikkat! Tüm işlemleri tamamlasanız da arka planda bunlar oluyor. E-Devlet'ten sorgulama yapabilirsiniz

Türkiye'de yaklaşık olarak 2 milyon EYT'linin işlemleri sona erdi ve maaşları bağlandı. Fakat bazı EYT'liler sabırsızlıkla işlemlerin bitmesini bekliyor. EYT'liler başvuru ekranlarında 'EYT evrak beklemede, evrak dosyasına kaldırıldı' gibi yazılar görüyor. Maaşı hala bağlanmayan EYT'liler için bu durumun nedeni açıklandı.

Maaşları hala bağlanmayan EYT'liler dikkat! Tüm işlemleri tamamlasanız da arka planda bunlar oluyor. E-Devlet'ten sorgulama yapabilirsiniz

Türkiye'de 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış milyonlarca vatandaş Mart ayında çıkartılan yasa ile yaş şartı olmadan emekliliğin yolu açıldı. 3 Mart'ta başlayan başvuru sürecinde de 2 milyondan fazla sigortalı emeklilik için müracaat etti.

Bu sigortalılardan 1.9 milyonunun işlemleri tamamlandı. Mart ayında başvuranların maaşları 1 Nisan'dan itibaren hesaplandı ve işlemleri bittiği tarihte ikramiyeleri ile birlikte toplu olarak ödemeler yapıldı. Daha sonraki aylarda başvuranlarda başvurdukları aydan sonraki ay başından itibaren hesaplanan maaşlarını ve ikramiyelerini toplu olarak almaya devam ediyor.

BEKLEME SÜRESİNİ TAMAMLAMAK GEREKİYOR

Sabah'ın haberine göre, EYT yasasından yararlanmak için 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olarak çalışmak şartı bulunuyor. SSK'lılarda işe giriş tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında primini tamamlamak ve erkekler için 25 kadınlar için ise 20 yıllık bekleme süresini tamamlamak yeterli oluyor.

Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise erkeklerde 25 yıl yani 9 bin gün kadınlarda ise 20 yıl yani 7200 gün primin olması yeterli olmuyor. Bu prim ve yıl şartını tamamlayanlar yaş şartı olmadan emekli oluyor.

4.5 MİLYON EMEKLİLİK HAKKINA KAVUŞACAK

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş şartı olmadan emekli olmaları artık bir kazanılmış hak olarak kullanılacak. Yukarıda belirttiğimiz şartları ne zaman tamamlarlarsa o tarihte yine yaş şartı olmadan emekli olabilecekler. Bu şekilde şartları tamamlamayı bekleyenlerle birlikte toplamda 4.5 milyon EYT'linin emeklilik hakkına kavuşması bekleniyor.

FARKLI KURUMLARDA ÇALIŞMIŞ OLANLARIN İŞLEMLERİ GECİKİYOR

Bakıldığı zaman işlemleri hala devam eden ve maaşı bağlanmayan EYT'lilerin hemen hemen hepsinin farklı kurumlarda hizmetleri olduğu ya da Bağ-Kur'lu ise kuruma borcu bilindiği görülüyor. Bu yüzden de işlemler tamamlanamıyor ve uzuyor. Farklı kurumlarda hizmetleri olanların çoğunluğunun dosyaları da farklı şehirlerde ya da farklı SGK müdürlüklerinde bulunuyor. Bu yüzden emeklilik işlemlerinin başlayabilmesi için kurumlar arasında yazışma yapılıyor ve dosyalar bulunarak hak sahibi olup olmadıkları inceleniyor. Ardından hizmetler birleştiriliyor ve bu yazışma tamamlanınca işlemler kaldığı yerden devam ediyor. Yazışma ve inceleme süreci devam edenlerin emeklilik işlemleri de gecikiyor.

KAMU BORÇLARI ÖDENMELİ

Bunun dışında kuruma borcu olan Bağ-Kur'luların bu paraları ödemeleri gerekiyor. Borç durduğu sürece emeklilik işlemleri yapılamıyor. Hatta başvuru sırasında borç bulunuyorsa başvuru iptal ediliyor ve borcun ödendiği tarihte yeni başvuru yapılması gerekiyor.

Bu yüzden Mart ayında başvurmasına rağmen borcu olduğu için işlemleri bitmeyen Bağ-Kur'lu EYT'liler bu süreçte maaş da kaçırmış oluyor. Genel Sağlık Sigortası borcu SSK ve Emekli Sandığı için engel teşkil etmezken Bağ-Kur'da ödenmesi gerekiyor. O yüzden 1 lira bile borcu olanların işlemleri tamamlanamıyor.