Macaristan Cumhurbaşkanı Ankara’da: Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her türlü desteğe hazırız" diyerek açıkladı: Macaristan'a TANAP'tan doğal gaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ı Ankara’da resmi törenle karşıladı. Erdoğan, resmi törenin ardından Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak'la ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Şu an itibarıyla TANAP'tan Macaristan'a doğal gaz verilmesi konusunda Azerbaycan ile her türlü desteğe vermeye hazırız" dedi.

Macaristan Cumhurbaşkanı Ankara’da: Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her türlü desteğe hazırız" diyerek açıkladı: Macaristan'a TANAP'tan doğal gaz

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Ankara'ya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanan Novak, tören kıtasını 'Merhaba asker' diyerek selamladı.

İki lider, resmi tören ve görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Macaristan Cumhurbaşkanı ve heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sayın Cumhurbaşkanı stratejik ortağımız ve Macaristan'ın deprem felaketinin ardından dayanışmasını göstermek ve ikili iş birliğimizi ele almak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiler. Macaristan hükümetiyle dost Macar halkına destekleri ve yardımları için teşekkür ediyorum. 35 vatandaşımızı enkazdan yaralı olarak kurtardılar. Macar dostlarımız 99 Gölcük depreminde de yardımımıza koştu"

"MACARİSTAN'A DOĞAL GAZ VERİLMESİ İÇİN AZERBAYCAN İLE HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ"

Rusya Ukrayna savaşı gündemimizdeki yerini aldı. Savaşın başından beri diyalogun tesisi için büyük çaba sarf ediyoruz. 

"Macaristan'ın Türkiye-AB ilişkilerindeki olumlu gündemin ilerletilmesine matuf desteğini artırarak sürdürmesini bekliyoruz. Şu an itibarıyla TANAP'tan Macaristan'a doğal gaz verilmesi konusunda Azerbaycan ile her türlü desteğe vermeye hazırız."

Macaristan Cumhurbaşkanı Novak ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İyi dost zor zamanda belli olur, dostumuz Türkiye'nin yanındayız. Depremde Macaristan'dan daha büyük bir alan etkilendi"

Buraya gelen Macar ekipleriyle gurur duyuyoruz. Onlardan bazıları bizimle beraber geldi. Kendi hayatlarını riske ederek çalıştılar. Bir yılı aşkın süredir Ukrayna'dan gelen mültecilere yardımcı oluyoruz. Bundan sonra da bizlere güvenebileceğinizi ifade etmek istiyorum. Bizim için savaşın konusu çok önemli. Zira komşu ülkeyiz Ukrayna ile doğrudan etkileniyoruz. Putin'in saldırganlığını kınıyoruz.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Bir an evvel ateşkes yapılmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın arabulucuk çalışmalarını takdir ediyoruz. Tahıl koridoru konusunda olsun. Tarafların bir an evvel masaya oturmalarını arzu ediyoruz.

Barışın yanındayız. Rusya'nın Ukrayna alanından birliklerini çekmesini ve barış anlaşması yapılmasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin rolünü takdirle karşılıyoruz, anahtar konumda. Finlandiya'nın katılımını onayladım. Enerji konusunda iş birliğinden bahsettik. Türkiye, MAcaristan'a enerji güvenliği konusunda yardımcı olmaktadır. Türk Akımı'na ihtiyacımız var. Desteğiniz için teşekkür etmek istiyoruz."