Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yerine geçecek isim belli oldu! Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir, neden öldü, hastalığı neydi?

İsmailağa Cemaati'nin ilk lideri ve şeyhi Mahmut Efendi olarak da bilinen Mahmut Ustaosmanoğlu hayatını aybetti. Mahmut Ustaosmanoğlu’nun cenzae töreninde, hayattayken yerine vekil olarak tayin edilen isim açıklandı. Peki, Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir, neden öldü, hastalığı neydi?

Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yerine geçecek isim belli oldu! Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir, neden öldü, hastalığı neydi?

Dünya'nın En Etkili 500 Müslümanı 2022 listesinde 34. sırada yer alan, İsmailağa Cemaati'nin ilk lideri ve şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu’nun ölüm haberi gündeme bomba gibi düştü. Mahmut Efendi olarak da tanınan lider, 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ustaosmanoğlu'nun ölümü ile yerine vekil tayin edilen lider ise belli oldu. Peki, Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir, neden öldü, hastalığı neydi?

 

Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yerine geçecek isim belli oldu! Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? - Resim : 1

MAHMUT USTAOSMANOĞLU'NUN YERİNE GEÇECEK İSİM BELLİ OLDU!

Cenaze töreninde İsmailağa Cemaati'nin ilk lideri ve şeyhi Mahmut Efendi 'nin yerine tayin edilen isim Hasan Kılıç oldu. Aile yakınlarından Mahmut Eren, Mahmut Ustaosmanoğlu ile son konuşmasından söz ederek “Hocamız benden sonra ‘Hasan Efendi Hocamız bu cemaatin başı olarak devam etsin’ dedi” diye konuştu.

Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yerine geçecek isim belli oldu! Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? - Resim : 2

MAHMUT USTAOSMANOĞLU KİMDİR, NEDEN ÖLDÜ, HASTALIĞI NEYDİ? 

Mahmut Ustaosmanoğlu, 1929 yılında Trabzon'da doğdu. Gençlik yıllarında civardaki köylerin hocalarından ders aldı. 16 yaşında icazet alan Mahmut Ustaosmanoğlu, icazetinden sonra köyünde ders vermeye başladı. Henüz askerlik çağına gelmeyecek kadar genç yaşta, yetiştirdiği öğrencilere icazet verdi. 16 yaşındayken evlenen şeyh, 1952''de şeyhi Ali Haydar Efendi ile tanıştı. Mahmut Ustaosmanoğlu'na askerlik dönüşünde Ali Haydar Efendi, İsmailağa Camii'nde imamlık yapması teklifini sundu.

Bunun üzerine 1954'te İsmailağa Camii'nde imamlık yapmaya başlayan Mahmut Ustaosmanoğlu, 1996 yılında emekli olana kadar bu görevini sürdürdü. 2010'da İstanbul'da düzenlenen Uluslararası İnsanlığa Hizmet Sempozyumu'ndan sonra Mahmut Ustaosmanoğlu'na İslam'a Üstün Hizmet Ödülü verildi. "Cübbeli Ahmet Hoca" olarak da bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'yü de Mahmut Ustaosmanoğlu yetiştirmiştir.

Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yerine geçecek isim belli oldu! Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? - Resim : 3

Mahmut Ustaosmanoğlu'nun cenazesinin Beykoz Baklacı Mahallesi'ndeki evine getirildi. Öte yandan Ustaosmanoğlu'nun cenazesinin Fatih Camii'nde Cuma Namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yazdığı ve onun hakkında yazılan eserler:

- Ruhul Furkan Tefsiri (Henüz 18. cilde kadar yazılmıştır ve 54 cilt olması beklenmektedir)(Açıklamalı Kur'an tefsiri)

- Sohbetler (6 Cilt) (Kendi yapmış olduğu sohbetler)

- Risale-i Kudsiyye (2 Cilt) (Yanyalı Mustafa İsmet Garibullah'ın eserinin tercüme ve izahı)

- Umre Sohbetleri

- Fatiha Tefsiri

- Âyete'l Kürsî ve Amene'r-Rasûlü Tefsiri

- Kur'an-ı Kerim'in Faziletleri ve Okuma Âdabı

- Efendi Babam Buyurdu ki

- Kurânı Mübîn ve Kelime Mânalı Meâli Âlîsi

- Kuranı Mecid ve Tefsirli Meali Alisi

- Efendi Hazretlerimizin Hatm-i Hâce Sohbetleri

- İrşadül Müridin

- Mahmud Efendi Hazretlerinden Duâlar

- Asrın Müceddidi Mahmud Efendi Hazretleri ile Huzur İkliminde İrşad Umresi 2011

- Uluslararası İnsanlığa Hizmet Sempozyumu Ödül Töreni

- Tembihat

- Mektubatı Mahmudiyye