Marketlerde yeni dönem! Poşetten sonra onlar da...

Ücretli poşet uygulamasının ardından, içecek ambalajlarında da 20 milyar lira tasarruf hedefleyen düzenleme önceki gece Meclis'te kabul edildi.

Marketlerde yeni dönem! Poşetten sonra onlar da...

İçecek ambalajlarında depozito uygualaması Meclis'te kabul edildi. 20 milyar lira tasarruf hedefleyen düzenlemede ürünlerden depozito bedeli alınıyor. Sistemde, ürünler tüketim sonrasında iade alınarak depozito bedeli geri ödeniyor.

Depozito yönetim sisteminin kurulması, işletilmesi ve faaliyetlerine ilişkin yapacağı alım ihalelerinin usul ve esasları Cumhurbaşkanınca belirlenecek. Sistemin başlangıç yılı salgın nedeniyle bir yıl süreyle ertelenecek.

Yeni sistem için  bir depozito yönetim sistemi kurulacak. Ajans, 'ceza ve ihalelerden yasaklama' hükümleri hariç, Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak. 

Öte yandan ücretli poşet uygulamasından sonra içecek ambalajlarına da depozito düzenlemesi geldi. Marketlerdeki ücretsiz ince poşetlerin yerine tüketicilere kese kağıtları verilecek. 

Yasayla, marketlerdeki gibi internet alış verişlerine de poşet ücreti getiriliyor. Buna göre, internet alışverişlerinde poşetin ücretli olduğuna ilişkin uyarı yapılacak. İsteyenlerden, tıpkı marketlerde olduğu gibi 25 kuruş karşılığında poşet ücreti alınacak. Aykırı davranan işletmelere 3 bin liradan 30 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.