Marmaray ücreti ne kadar oldu?

Marmaray'ı kullanan vatandaşlar bu sabah akbillerini okuttuklarında 7.75 TL rakamıyla karşılaştılar. Vatandaşlar duruma sosyal medyadan tepki gösterdi.

Marmaray ücreti ne kadar oldu?

Marmaray biniş ücretleri 5,70 liradan 7,75 liraya öğrenci ise 1,25'den 1,70 liraya çıktı.

Yeni tarife şöyle...

1 - 7 durak: 3.5 TL

8 - 14 durak: 4.5 TL

15 - 21 durak: 5.2 TL

22 - 28 durak: 6 TL

29 - 35 durak: 7 TL

36 - 43 durak: 7.75 TL

TCDD'den açıklama

TCDD, Marmaray'ın sadece işletmecisi olduğunu belirterek zam kararının UKOME tarafından alındığını açıkladı. TCDD'nin açıklaması şöyle: "UKOME kararı gereğince Marmaray'da geçiş ücretleri artırıldı. Bu konuda TCDD'nin herhangi bir yetkisi yoktur. UKOME kararı uygulandı. TCDD sadece işletmeyi yapıyor." 

Ulaştırma Bakanlığı'ndan açıklama

Ulaştırma Bakanlığı da zamla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"Marmaray'a yüzde 35 oranında zam haberleri üzerine, aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

İstanbul’da şehiriçi toplu ulaşım ücret tarifeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı başkanlığında toplanan Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kararları doğrultusunda yürütülmektedir.

İBB Başkanlığındaki UKOME tarafından bugün itibariyle geçerli olmak üzere İstanbul’da tüm şehiriçi toplu ulaşım hizmetlerine yüzde 35 oranında zam kararı alınmıştır.

Söz konusu karar çerçevesinde ortak kart kullanılan İETT otobüsleri, metro hatları, tramvaylar ve Marmaray’da yüzde 35 oranındaki zam, İBB tarafından uygulanmıştır.

Görüldüğü üzere Marmaray’da ulaşım hizmetlerine yapılan yüzde 35 oranındaki zam, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yönettiği Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin kararıyla İBB tarafından uygulanmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur…"

 UKOME nedir?

Ulaşım koordinasyon merkezi (UKOME), Büyükşehir belediyesi yasası´na dayanılarak büyükşehir belediyesi bünyesinde kurulan ulaşım ve trafiğin düzenlenmesi, yolcu taşıma ücretlerinin ve toplu taşıma araçlarının hat ve güzergahlarının belirlenmesinde kararlar alan birimdir.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi yapısı

Büyükşehir belediye başkanınca, belediyenin ulaşım ve yatırımlarla ilgili daire ve işletmeleriyle bağlı kuruluşlarından en az şube müdürü seviyesinde görevlendireceği en fazla on kişinin,

Milli Savunma Bakanlığı temsilcisinin,

Jandarma Genel Komutanlığı temsilcisinin,

Emniyet Genel Müdürlüğü temsilcisinin,

Sınırları içersinde deniz bulunan büyükşehirlerde, Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilcisinin,

Sınırları içersinde deniz bulunan büyükşehirlerde, Denizcilik Müsteşarlığı temsilcisinin,

Karayolları Genel Müdürlüğü temsilcisinin,

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü temsilcisinin,

Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü temsilcisinin,

Demiryollaro, limanlar ve hava meydanları inşaatı genel müdürlüğü temsilcisinin,

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü temsilcisinin,

Kendi belediyelerini ilgilendiren ve belediyelerinin yetki alanı içerisinde oluşan ve o belediyenin sınırları içerisinde başlayıp biten ulaşım konularında ilçe ve ilk kademe belediye başkanları veya görevlendirecekleri bir üyenin, katılımından oluşur.

Görevleri ve yetkileri

UKOME Büyükşehir içindeki kara, deniz, göl, nehir, kanal ve demiryolu üzerinde her türlü taşımacılık hizmetlerinin koordinasyon içinde yürütülmesini sağlamak üzere; ulaşım, trafik ve toplu taşıma konularında üst düzeyde yönlendirici karar alma, uygulama, uygulatma ve ilgili mevzuattaki usulüne göre gereken tesisleri kurma, kurdurma ve işletme hak ve yetkilerine haizdir.