Marmaris'te yanan ormanlar bir yıl sonra yeniden yeşillendi

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınlarında küle dönen orman, bir yıl sonra Orman Genel Müdürlüğü'nün çalışması ile yeniden yeşillendi. Yangından hemen sonra ve bir yıl sonunda yaşanan değişim fotoğraflara yansıdı.

Marmaris'te yanan ormanlar bir yıl sonra yeniden yeşillendi

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM), çıkan yangınlar sonucu küle dönen ormanları yeniden yeşillendiriyor.

OGM bünyesinde binlerce personel, yeniden bBir orman ve ekosistem oluşması için yanan alanlarda büyük mücadele veriyor.

Yanan ormanlık bölgeler tek tek tespit edilip temizlenerek, arazi yapısına göre 'kendi haline bırakılarak', 'tohumlama' ve 'fidan dikimi' şeklinde üç yöntemle ağaçlandırılıp, yeşillendiriliyor.

Marmaris'te yanan ormanlar bir yıl sonra yeniden yeşillendi - Resim : 1

BİR YIL SONRA YENİDEN YEŞİLLENDİ

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Bördübet bölgesinde 21 Haziran 2022'de kundaklama sonucu çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla büyüyerek Değirmenyanı bölgesine uzanan yangında zarar gören alan da bu kapsamda yeşillendirildi.

Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde zarar gören 4 bin 392 hektarlık alan, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin çalışması ile ağaçlandırıldı.

Marmaris'te yanan ormanlar bir yıl sonra yeniden yeşillendi - Resim : 2

'11 Kasım Milli Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında toprakla buluşturulan fidanlar, aradan geçen sürede filizlendi. Bölgede yanan alanların geri kalan kısmında da doğal ve suni gençleştirme yöntemi uygulandı. Tohum atma ve dal serme çalışması da yapılan alanlarda; yangından bir yıl sonra genç fidanlar yükseldi.

Yangından hemen sonra ve bir yıl sonra aynı noktalarda dron ile çekilen fotoğraflar, iki bölgenin de yeniden yeşillendiğini gözler önüne serdi.

Marmaris'te yanan ormanlar bir yıl sonra yeniden yeşillendi - Resim : 3

"EN KISA SÜREDE, EN DOĞRU YÖNTEMLERLE YEŞİLLENDİRİYORUZ"

Yine Antalya Taşağıl'da 2021 yılında çıkan orman yangınında zarar gören alan da aradan geçen sürede yeşile döndü.

OGM, bölgeden çekilen fotoğrafları, "Bu orman, Antalya Taşağıl'da 2021 yılında çıkan orman yangınlarında zarar görmüştü. Sonrasında yapılan çalışmalar ile bugün küllerinden yeniden doğdu. Yanan ormanlarımızı en kısa sürede, en doğru yöntemlerle yeşillendiriyoruz" mesajı ile paylaştı.

Marmaris'te yanan ormanlar bir yıl sonra yeniden yeşillendi - Resim : 4Öte yandan OGM'nin orman yangınları raporuna göre; Türkiye genelinde 2020'de toplam 20 bin 971 hektar, 2021'de 139 bin 503 hektar, 2022'de 12 bin 799 hektar alan zarar gördü.