Marmaris'teki yangında 2. gün! Bakan Soylu: Bir tespitimiz ve kimlik var

Marmaris'te devam eden yangının 2. gününde müdahale sürüyor. Bakan Kirişçi: 274 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. "Akşama doğru çalışmalarda olumlu gelişmeleri bekliyoruz. 12 uçak, 45 helikopterle müdahale sürüyor" dedi. Bakan Soylu "Sabotaj ihtimaline karşı bir tespitimiz ve kimlik var" dedi.

Marmaris'teki yangında 2. gün! Bakan Soylu: Bir tespitimiz ve kimlik var

Muğla Marmatis'teki yangının 2. gününde yangında havadan ve karadan müdahale sürüyor. Olay yerinde olan Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yangınla ilgili açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, güvenlik tedbirleri kapsamında 274 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Bakan Kirişci, "Akşama doğru çalışmalarda olumlu gelişmeleri bekliyoruz. 12 uçak, 45 helikopterle müdahale sürüyor" dedi. Kara çalışmalarının sabaha kadar devam ettiğini söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "İlk kez TSK envanterinde bulunan, bir kerede 7-10 ton su atan Chinook helikopterleri de şu anda görev başındadır" ifadelerini kullandı. Yangının çıkış nedeni ile ilgili sorulara da yanıt veren Bakan Soylu, "Açıklamayı yakın bir zaman dilimi içinde gerçekleştireceğiz. Yangının nasıl çıktığına dair bir tespitimiz ve kimliğimiz var" şeklinde konuştu.

10.54: Bakanlardan yangınla ilgili son dakika açıklamaları

Yangınla ilgili son durumu anlatan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "48 adet helikopterimiz olacak, 13 adet de uçağımız olacak. Sayı 61'e çıkacak. Arazözümüz 253 adet sahada, aktif olarak kullanılıyor. Sayın Soylu bakanımıza şükranlarımı sunuyorum, 24 adet TOMA'mız şu anda vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak üzere ormanımızda görev almış durumda. 2600 civarında bir personelin sahada bu hizmeti kahraman edasıyla verdiklerini ifade etmem lazım. Kızılayımız var, Türkiye İzcilik Federasyonu var, belki tek tek isimlerini saymak güzel ama atladıklarımız olursa onlar bizi bağışlasınlar. Bütün STK'larımız burada bu mücadeleye destek veriyorlar. Meteorolojik veriler bizim çalışmalarımıza bugün de ışık tutuyor. Bugün sabah itibariyle artık özellikle havanın nemi yüzde 91'ler düzeyine çıktı. Bu meteorolojik verilerden de olumlu manada yararlandık. Bugün için düne göre rutubetin yüksek olacağı yönünde. Hava hızının bir miktar artacağı ama dünkü düzeyde olmayacağı yönünde veriler var. Sıcaklık da 23 ile 34 derece arasında değişmiş olacak" dedi.

Marmaris'teki yangında 2. gün! Bakan Soylu: Bir tespitimiz ve kimlik var - Resim : 1

274 kişi tahliye edildi

Bakan Kirişci, sözlerine şöyle devam etti:
AFAD'ımız da çalışmalarıyla bizim gücümüze güç katıyor. 103 aile, 274 birey, vatandaşımız zarar görmesin diye tahliye edilmiş durumda. Bunlara da çok büyük önem verdiğimizi belirtmek isterim. Biz ormanımızın tırnaklarına zarar gelsin istemiyoruz, bir dalına zarar gelsin istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza bize verdiği araç gereç desteği nedeniyle şükranlarımızı sunuyoruz. Geçen yıl Muğla'da yaklaşık 50 bin 500 hektarlık bir alanda yüreklerimiz yandı.

İnşallah bu yangın kontrol altına alınacak, temennimiz bugün akşama doğru daha somut gelişmeler olacağını bekliyoruz. Soğutma işlemleri tamamlanıp yangın bittikten sonra bu alanlar için herhangi bir spekülasyona meydan vermeden ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek. Buralar ülkemizin en gözde yerleri. Orman Genel Müdürlüğü olarak tahsisini gerçekleştirdiğimiz her türlü tahsis işlemlerini dedikoduya mahal vermemek için iptal ettik. Sabahleyin, dün, bugün, buralarda tatilini yapanlardan helallik istiyoruz. Onlar buraya tatil için geldiler ama yangın nedeniyle 15-20 saniyede bir hava aracımızın uçuşu nedeniyle gürültü, bundan dolayı helallik istiyoruz.

Marmaris'teki yangında 2. gün! Bakan Soylu: Bir tespitimiz ve kimlik var - Resim : 2

Bakan Soylu: İlk kez TSK envanterinde bulunan helikopterler görev başında

Yangın bölgesinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Şu anda 15 çalışma grubumuz çalışmasına devam etmektedir. Sabaha kadar kara çalışmalarımız devam etti. Bütün sektörlerle birlikte koordinasyonuyla sabaha kadar devam etti. Bugün farklı bir şey var. İlk kez TSK envanterinde bulunan, bir kerede 7-10 ton su atan Chinook helikopterleri de şu anda görev başındadır" diye konuştu.

Bakan Soylu, şunları söyledi:
"Bir ifade daha ortaya koymak gerekir bunlarla birlikte: Biz ilk yangınımızı yaşamıyoruz. Türkiye'nin afetler ve yangınlar konusunda kabul edilmiş bir üstünlüğü bulunmaktadır. Bu yangınlarda büyük bir mücadele ortaya konularak ardından depremler, seller, bütün bunlarla mücadele ortaya konulmuştur. Her bir canlıyı korumaya yönelik anlayışı devam etmektedir. Hiçbir gün siyaset devşirmedik.

Nasıl kaos oluşturabilirim şeklinde bir anlayışla karşı karşıyayız

Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; meseleye yardımcı olmaktan ziyade bu meselede 'nasıl kaos oluşturabilirim' şeklinde bir anlayışla karşı karşıyayız. Ne yapmak istediklerini, vazifelerinin ve görevlerinin ne olduğunu bilmiyorum. Bu sorumluluk sanki sadece hükümete ait bir sorumluluk, bunlara nasıl çelme takarız anlayışıyla, Aydın'a giderken uğrayayım, dostlar alışverişte görsün anlayışı kabul edilemez bir anlayıştır. Meselenin lojistiğinin ve diğer bütün desteklerinin nasıl sağlanacağını, aynı zamanda kamu araçlarının nasıl ortaya konulabileceğini bir program ve çerçeve içinde her şeyini yapmıştır. Gece görüşlü araçlar nerede diyor? Bir ana muhalefet partisi genel başkanı açıklama yapacaksa, devletin gelenek ve adabına uygun bir şekilde... Ki bu ne zaman olduysa kendisine bilgiyi vermişizdir. Tüm bilgiler kendilerine iletilmektedir. Türkiye'nin hava aracı açısından aldığı tedbirler bugün Marmaris'teki vatandaşlarımız da görmektedirler ki senkronize bir çalışma başından beri devam etmektedir ve devam edecektir.

Marmaris'teki yangında 2. gün! Bakan Soylu: Bir tespitimiz ve kimlik var - Resim : 3

Söyleyeceğiniz sözün arkasında olacaksınız

Hani geçen sene belediyelerinizden yardım topluyordunuz. Yapacağınız işin, söyleyeceğiniz sözün arkasında olacaksınız. 3-4 saatlik uykularla ayaktayız, insanların emeklerine yazık. Beceriksiz kim? Çok para toplayacaksan belediye otobüslerini tamir ettirmek için para topla. Laf söylemek için laf söylemek, Türkiye'nin bunu kaldıracak bir gücü yoktur.

Marmaris'teki yangında baş döndüdren hava trafiği

Orman işçileri ve itfaiye ekipleri, gece boyunca yangına karadan müdahale etti. Yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı. Ekipler, yangını söndürmek için çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

Marmaris'teki yangında 2. gün! Bakan Soylu: Bir tespitimiz ve kimlik var - Resim : 4

Bakanlar Marmaris'te yangın bölgesinde

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da kriz merkezinden çalışmaları takip ediyor.

Gece boyu çalışan ekipler fedakarca davranarak evlerine gitmiyor ve bölgede dinlenerek yeniden işe dönüyor

Hem havadan hem karadan müdahale

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda 21 Haziran'da henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın devam ediyor.

Bakan Kirişçi'den Marmaris'teki yangına ilişkin açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangın bölgesinde yaptığı incelemenin ardından açıklamalarda bulundu. Kirişci, dün akşamdan başlayıp bugün saat 11.00'e kadar devam eden hava şartlarının kendileri için çalışmalara katkı sağlayacak nitelikte olduğunu belirterek, "Bugün saat 11.00 sıralarında bir açıklamada bulunduk ve 'an itibariyle artık neredeyse soğutma moduna geçebileceğimiz bir noktaya geldik' dedik. Çünkü havadan yaptığımız incelemeler bizde böyle bir düşünce oluşturdu. Ancak peşine şunu da ekledik ve bu şartların devam etmesi durumunda hava sıcaklığının veya rüzgarın hızının artmaması temennimizdir, dedik. Maalesef bu endişemiz gerçek oldu. Özellikle rüzgar hızındaki artış ve hava sıcaklığındaki yükseliş, spot patlama adını verdiğimiz yangının yeniden alevlenmesine neden oldu. Bu belki bir iki noktayla sınırlı kaldı ama belirli yerlerde ufak tefek yangınlar oldu." ifadesini kullandı.

'Hava araçlarının sayısı 41 oldu'

Bakan Kirişçi, sabah 20 helikopter ve 14 uçak olan hava aracı sayısının jandarma ve Kara Kuvvetleri'nin desteğiyle 27 helikopter 14 uçak olmak üzere toplamda 41'e ulaştığını belirterek, "Kara araçları konusunda olağanüstü bir yeterliliğimiz var. Vatandaşlarımız şunu ifade etti ki, geçen yıl sahada bir kargaşa, bir curcuna vardı ama bu yıl daha dingin, daha sade, daha rahat bir çalışma ortamı var, dendi. Kurumların kendi aralarında uyumlu çalışmasına örnek teşkil edecek bir çalışma sergilendi. Orman Genel Müdürlüğümüze ve AFAD'a bu noktada teşekkürlerimizi sunuyoruz. Orman Genel Müdürlüğümüzün, bizim dönemimizde kazandırdığımız, ormanın komandoları, özel birlikleri diyebileceğimiz, iyi donatılmış ve eğitilmiş 462 kişiden oluşan 'Orkut' adını verdiğimiz personelimiz de var. Tüm ekipler işlerinin başında" dedi.

'Kontrolsüzlük yok, ama kontrol altına alınmış bir yangında söz konusu değil'

Bakan Kirişci, söndürme çalışmalarının büyük bir özveriyle sürdürüldüğünü belinterek, "Bir kontrolsüzlük var mı ? Hayır kontrolsüzlük yok. Ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil. Arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyorlar. Rüzgarın hızını kaybetmiş olmasından, havanın sıcaklığının da düşmüş olmasından şu anda harlanma yok. İştahlı ve anormal bir yangın hadisesi yok. Yarın bu yangınları inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız" dedi.

"4 Temmuz'da gece görüş özellikli 10 helikopter gelecek"

Gece görüş özellikli hava araçları konusuna da değinen Kirişci, "Paranız olsa dahi, bunları ister satın alma ister kiralama yoluyla kendi envanterinize kaydedecek olsanız, dünyada bu araçları yapıp kiralayan birkaç ülke ve firma var. Biz, 10 tane gece görüş özellikli helikopterimizi 4 Temmuz'da envanterimize kaydetmiş olacağız. Bunlar peyderpey gerçekleşiyor.

Helikopterlerimizin sayısı, 10'u gece görüşlü olmak üzere 55'e, uçaklarımız da 20'ye tamamlanacak" dedi. Kirişci, şu ana dek, 51 hanede 151 kişinin tahliyesinin yapıldığını da sözlerine ekledi.