Maske fiyatları fırladı, maske virüsten korur mu?

Maske satışlarındaki patlamanın ardından korona virüsü korkusu iyice yayıldı. Hangi maske korona virüse karşı daha koruyucudur? Korona virüse karşı hangi tür maske kullanılmalı? Maske fiyatları şu anda ne kadar? FFP-1 mi, FFP-2 mi, FFP-3 tipi maske mi? İşte tüm merak edilen soruların cevapları...

Maske fiyatları fırladı, maske virüsten korur mu?

Dünyayı etkisi altına alan korona virüsü nedeniyle maske satışlarında büyük patlama yaşandı. İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine sebep olan korona virüsü, sırayla bir çok ülkeye sıçradı. Son olarak komşularımızda da görülmeye başlayan korona virüs nedeniyle Sağlık Bakanlığı sıkı tedbirlerin alındığını açıkladı.

Virüsün ortaya çıkmasının ardından dünya genelinde yaşanan maske satışlarındaki patlama Türkiye'de de görülmeye başlandı. Fahiş fiyatlarla piyasaya sürülen maskeler arasında "Hangileri maske iyi? Korona virüsü maske fiyatı nedir?" soruları aranmaya başlandı. Özellikle bazı üreticiler çok yüksek fiyatlarından maske satışına başlayınca Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan bir açıklama yaparak, 8 firma hakkında şikayet aldıklarını ve 3 Mart'ta konuyla ilgili bir toplantı yapacaklarını duyurdu. Pekcan, fahiş fiyatla ürün satan firmaların bakanlığa bildirilmesini istedi.

Hangi maske korona virüse karşı korur?

En merak edilen konu bu tür salgın durumlarında kullanılan maskeler ve özellikleri. Dünya Sağlık Örgütü, konuyla ilgili yayınladığı videoda maske kullanımın önemine dikkat çekerek, doğru maske kullanımı ve maske imhası gibi konularda açıklama yaptı. Korona virüse karşı tüm maskelerin işe yarayabileceği gibi, virüse maruz kalınabilmesi yüksek ihtimal olan bölgelerde koruyucu özellikleri daha yüksek olan maskelerin tercih edilmesi istendi.

Fiyatlar yüzde bin 400 arttı

Özellikle İran, Irak ve Yunanistan'da da korona virüsü görülmesinin ardından Türkiye'deki maske satışlarında büyük artış görülürken, fiyatlarında bir anda fırladığı tespit edildi. Daha önce paketi 7 lira olan standar maskelerin şu anda tanesi 5 liradan satılıyor. Bazı firma yetkilileri taleplere yetişemediklerini açıklayarak stoklarının şimdiden tükendiğini açıkladı.

Hangi maske ne kadar korur?

Virüs salgınlarında kullanılan FFP-1, FFP-2 ve FFP-3 tipi maskeler kademeli olarak koruma sağlıyor. FFP-1 düşük seviyedeki salgınlarda kullanılırken, FFP-2 bir üst kademe için tercih ediliyor. FFP-3 ise en üst düzey korumayı sağlayan maske. Öte yandan, N95 tipi FFP-2 tipi maskeler en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. FFP-1 tipi cerrahi maskeler standart bir koruma sağlıyor.

Maske alırken dikkat edilmesi gerekenler

Cerrahi maskeCerrahi tip maskeler en düşük korumaya sahip maskelerdir. Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız bu maskeler özelliklerde hasta muayenesinde doktorlar tarafından kullanılır. Doktorların kullandığı maskerlerde yüzü tam kapaması için tel yer alırken, günlük kullanımda tozdan korunmak için üretilenler tamamen pamuksu yapıdadır.

Cerrahi maske
Cerrahi maske

FFP-1 Maske: Burnu açıkta bırakan maskeler kesinlikle tercih edilmemeli. Burnu kapatan standart maske alacaklar ise üst kısmında ince bir metal tel olan maskeleri tercih etmeli. Metal tel sayesinde yüzün şeklini alabilen maskeler burun solunumu nedeniyle vücuda girebilecek virüse karşı önlem almanızı sağlayabilir.

FFP-1 tipi maske
FFP-1 tipi maske

FFP-2 Maske: Bu tür maskeler ağzı ve burun kısmını tam olarak kapattığı için daha fazla koruma sağlıyor. Bu tarz maskeleri kullananlar daha yüksek bir koruma sağlayabiliyor. Filtre sistemine sahip bu maskeler, dışardan gelen havayı süzdükleri için virüsün vücuda girmesine engel oluyor.

FFP-2 tipi maske
FFP-2 tipi maske

FFP-3 Maske: Bu tipte maskeler en yüksek korumayı sağlayan tür olarak geçiyor. Güçlendirilmiş yapısı ve filtre sistemi sayesinde yüzde 95 oranında koruma sağlayan FFP-3 tipi maskeler piyasada fiyatı en fazla artan ürünler arasında yer alıyor.

FFP-3 tipi maske
FFP-3 tipi maske

Maske fiyatları

Cerrahi maske fiyatı: 5 lira (Eski fiyatı: Kutusu 7 lira)

FFP-1 Maske fiyatı: 45 - 300 lira arasında (Eski fiyatı: 15 - 50 lira)

FFP-2 Maske fiyatı: 50 - 450 lira arasında (Eski fiyatı: 30 - 200 lira)

FFP-3 Maske fiyatı: 100 - 2 bin 500 lira (Eski fiyatı: 75 - 450 lira)

Doğru maske kullanımı

Tüm maskelerin kademeli olarak koruması bulunsa da doğru maske kullanımı en fazla dikkat edilmesi gereken şey. Bunun için Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan videoda şu bilgilere yer verildi:

  • Sağlıklıysanız, sadece korona virüsü (2019-nCoV) enfeksiyonu şüphesi olan bir kişiye bakıyorsanız maske takmanız gerekir.
  • Öksürüyorsanız veya hapşırıyorsanız bir maske takın.
  • Maskeler yalnızca alkol bazlı el ovma veya sabun ve su ile sık sık el temizliği ile birlikte kullanıldığında etkilidir.
  • Bir maske takarsanız, nasıl kullanılacağını bilmeli ve uygun şekilde imha etmelisiniz.

Bir maske nasıl takılır, kullanılır, çıkarılır ve atılır

  • Bir maskeyi takmadan önce, elleri alkol bazlı el ovma veya sabun ve su ile temizleyin.
  • Ağız ve burnu maske ile örtün ve yüzünüzle maske arasında boşluk olmadığından emin olun.
  • Maskeyi kullanırken dokunmaktan kaçının; yaparsanız, ellerinizi alkol bazlı el ovma veya sabun ve su ile temizleyin.
  • Maskeyi nemli olduğu anda yenisiyle değiştirin ve tek kullanımlık maskeleri tekrar kullanmayın.
  • Maskeyi çıkarmak için: arkadan çıkarın (maskenin önüne dokunmayın); derhal kapalı bir çöp kutusuna atın; elleri alkol bazlı el ovma veya sabun ve su ile temizleyin.