Maske kullanımından yorulan cildiniz için bakım önerileri!

Pandemi ile birlikte cerrahi maskeler büyük bir değişiklik olarak hayatımıza girdi. Yönetmeliklere göre maske takmak ise hale zorunludur. Cerrahi maskeler ile artan cilt sorunlarını ve çözüm yöntemlerini Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu sizler için anlattı.

Maske kullanımından yorulan cildiniz için bakım önerileri!

Pandemi şartlarında cerrahi maske gereklidir. Aynı maskeyi uzun süre kullanmak cilt sorunlarına neden olabilir. Alınabilecek en temel önlem aynı maskeyi uzun süre kullanmamak, maskeyi uzun süre kullanırken cildi havalandırmaktır. İşte, maske kullanımı kaynaklı cilt problemleri ve çözüm yöntemleri….

 Maske kullanımından yorulan cildiniz için bakım önerileri! - Resim : 1

Yanlış maske kullanımı birçok soruna zor olabilir

Yüz maskeleri kullanılırken sıklıkla karşılaşılan problemler cilt gözeneklerde yağ üretiminin artması ve cildin nefes almaması nedeniyle yağ kanallarının tıkanmasıdır. Tıkanmış gözenekler nedeniyle kuruluk, pullanma ve akne sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle yağlı, karma veya hassas cilt tiplerine sahip kişilerde bu durum mevcut problemlerin hızla gelişmesine neden olabilir. Maske kullanımından kaynaklanan sorunlar cilt tipine göre değişiklik göstermektedir. Maske kullanımı ile cilt ısısı yükselir, telenjiektazi, gül hastalığı, cilt lezyonları ve ağız iltihabı olan sivilcelerin önü açılır.

Maske kullanımından yorulan cildiniz için bakım önerileri! - Resim : 2

Basit önlemler ile cilt sorunlarının önüne geçebilirsiniz

Maske kullanımından kaynaklanan cilt sorunları için alınabilecek önlemlerden en önemlisi maskenin uzun süreli kullanımı sırasında cildin düzenli aralıklarla havalandırılmasıdır. Mümkünse biriken ter kurutularak temizlenmelidir. Ayrıca gün içinde kullanılan maskeler yenileriyle değiştirilmelidir. Yüzünüz terlediğinde ise cildinize uygun su bazlı bir yüz temizleyici ile yıkanmalıdır. Normal cilt bakım rutininize bir peeling adımı ekleyerek gözeneklerin tıkanmasını önleyebilirsiniz. Ancak tüm cilt bakımı işlemleri uzman doktor onayı ile gerçekleştirilmelidir. Uzman bir doktor gözetiminde, kişiye özel ürünler ve seanslarda hazırlanarak yapılan cilt bakımları ise en iyi sonucu almanızı sağlayacaktır.

Maske kullanımından yorulan cildiniz için bakım önerileri! - Resim : 3

Maske takma zorunluluğu göz önüne alındığında makyaj yapılması önerilmez. Kozmetik ürünler ve yüz maskeleri birlikte kullanıldığında gözenekler tıkanarak çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir. Sık kullanılan kolonya ve benzeri dezenfektanlar yüz bölgesinde uzak tutulmalıdır.

Maske kullanımından yorulan cildiniz için bakım önerileri! - Resim : 4

Ayrıca terlemeyi önlemeli ve günlük su alımınızı artırmalısınız. Cilde daha az zarar veren pamuklu maskeler kullanabilir, içlerinin koruyucu ve yumuşak olmasına özen gösterebilirsiniz. Bu şekilde cilt tahrişini azaltabilirsiniz. Maske kullanımından kaynaklanan cilt sorunları izlenmeli, hastaya rahatsızlık veren durumlar varsa alanında uzman kişilerle görüşülmelidir.