Maskecilerden fahiş fiyat savunması

Maske üreticileri, koronavirüs salgını sürecinde artan fiyatlar için Rekabet Kurulu önünde savunma yaptı.

Maskecilerden fahiş fiyat savunması

Koronavirüs sürecinde kullanılması olmazsa olmaz maskelerin üreticileri, yüksek fiyat artışı soruşturması kapsamında savunma yaptı. 13 firmanın, salgın döneminde birlikte yüksek fiyat artışları yapmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.

Maske üreticileri, kumaş fiyatlarında yüzde 600’e varan oranlarda artışlar yaşandığına ve kayıt dışı üretimin arttığına vurgu yaptı. Bu açıklamaya göre, yüksek fiyatlar nedeniyle pazara çok sayıda yeni oyuncu girerek rekabeti bozdu.

Firma temsilcileri ve avukatları, N95 cerrahi maskelerin maliyet unsurunu oluşturan ürünlerin fiyatlarına dikkat çekti. Meltblown kumaşın kilogram fiyatının 4-5 dolardan 30 dolara, Spunbond kumaşın da 2.5 dolardan 8 dolara, diğer bir hammadde olan sektörel kumaşın da 0.49 ila 1 lira olan metrekare fiyatının 5.6 liraya yükseldiği dile getirildi. 

Karar ne zaman açıklanacak?

İnternet ortamında yapılan sözlü savunma toplantısına 7 firma katılırken, soruşturma heyeti 13 firmanın 4. maddeyi ihlal etmediği tespitini Kurul’a bildirdi. Heyet, soruşturma sürecinde kayıt dışı ticaretle ilgili bilgi ve belgeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’na; fahiş fiyatla ilgili olanları da Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’yla paylaşılmasını önerdi. Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, nihai kararın 6 Ocak’a kadar açıklanacağını duyurdu.