'Maymun çiçeği'nde cinsel ilişkiye girmeyin uyarısı

İsrail, İsviçre ve Avusturya'da vaka görülmesi ile birlikte maymun çiçeği virüsünün bulaştığı ülke sayısı 15'e çıktı. Ülkeler tek tek karantina kararları alırken maymun çiçeği virüsünün yayılmaması için uzmanlar cinsel ilişki uyarısı yapıyor. Virüs daha çok gay ve biseksüel erkeklerde görülüyor.

'Maymun çiçeği'nde cinsel ilişkiye girmeyin uyarısı

Afrika kökenli olduğu belirtilen ve kolayca bulaşan maymun çiçeği virüsüne bağlı rahatsızlıkların henüz ölümcül olmasa da virüs Orta ve Batı Afrika'da hızla yayılıyor. 

Vaka sayısı 80'e çıktı, dünya tetikte

Bazı Avrupa ülkeleri, ABD, Kanada ve Avustralya da dahil olmak üzere farklı ülkelerde 80'den fazla vaka bildirildi.

İlk İngiltere alarm verdi

İlk olarak İngiltere'de tespit edilen virüse bağlı vakalar, daha sonra Avrupa kıtasında bazı ülkelerde bildirildi. İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve İsveç vakaları doğrulayan ülkeler arasında.

 Daha çok kentte yaşayan, gay ve biseksüel erkeklerde görülüyor

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı şimdiye kadar 20 vaka tespit etti. Kurumun baş tıbbi danışmanı Dr. Susan Hopkins, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Günlük bazda daha fazla vaka tespit ediyoruz" dedi.

Virüsün toplum içinde yayıldığını belirten Dr. Hopkins, bazı vakaların ise hastalığın endemik olduğunu belirttiği Batı Afrika'yla hiçbir temaslarının olmadığını söyledi.

Ancak genel nüfusa yönelik riskin "son derece düşük" olduğunu belirten Dr Hopkins, şimdiye kadar vakaların çoğunlukla kentsel alanlarda ve gay veya biseksüel erkekler arasında olduğunu ifade etti.

Virüse karşı doğrudan bir aşı olmasa da, bazı ülkeler söz konusu virüse karşı yüzde 85 etkinliğe sahip çiçek aşısını stoklamaya başladı.

Maymun çiçeği virüsünde karantina süresi 21 gün 

Öte yandan İngiliz Sağlık Güvenliği Ajansı, yaptığı açıklamada “Maymun çiçeği bulaşanlar 21 gün işe gitmemeli ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarla birlikte hamileler ve 12 yaşın altındaki çocuklarla temas etmemeli” duyurusunu yaptı.

İngiliz Cinsel Sağlık Birliği Başkanı Dr. Claire Dewsnap da bir açıklama yaptı. Dr. Dewsnap, “Bu hastalığın cinsel sağlık hizmetlerine büyük bir etkisi olacak. Önümüzdeki birkaç haftada daha fazla vaka görebiliriz. Burada beni endişelendiren Avrupa genelinde vakaların görülmüş olması yani bu hastalık çoktan yayılmaya başladı” dedi

Belçika tecrit kararı aldı

Dün alınan kararlar doğrultusunda Belçika da maymun çiçeği hastalığına yakalanan kişilerin 3 hafta kendilerini tecrit altına almalarını istedi. Kaynak: BBCTURKCE