Narcos: Mexico dizisine konu olan ve FBI'ın en çok arananlar listesindeki Meksikalı uyuşturucu baronu Rafael Caro Quintero yakalandı

Meksika'da uyuşturucu çetesi lideri Rafael Caro Quintero'nun yakalanması için gerçekleştirilen operasyona katılan donanmaya ait bir helikopterin düşmesi sonucu 14 kişi hayatını kaybetti.

Narcos: Mexico dizisine konu olan ve FBI'ın en çok arananlar listesindeki Meksikalı uyuşturucu baronu Rafael Caro Quintero yakalandı

Meksika Donanma Sekreterliği’nden (SEMAR) yapılan açıklamaya göre uyuşturucu çetesi lideri Rafael Caro Quintero'nun yakalanması için düzenlenen operasyona katılan Black Hawk tipi bir askeri helikopter, Sinaloa eyaletindeki Los Mochis Uluslararası Havalimanı yakınlarında düştü. Olay yerine ambulans ekibi sevk edildi. Helikopterde bulunan 15 kişiden 14'ünün hayatını kaybettiği açıklandı. Bugüne kadar özveri ile ülkesine hizmet ettiği belirtilen donanma personeli için üzüntü duyulduğu ifade edildi. Kazanın nedeninin araştırıldığı, operasyonla bağlantısına dair bir iz bulunmadığı belirtildi.

Narcos: Mexico dizisine konu olan ve FBI'ın en çok arananlar listesindeki Meksikalı uyuşturucu baronu Rafael Caro Quintero yakalandı - Resim : 1

ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) en çok aranan 10 kaçak listesinde bulunan uyuşturucu çetesi lideri Quintero, Sinaloa eyaletindeki Choix kenti yakınlarındaki kırsal alanda Meksika donanma personeli tarafından yakalanmıştı.

Narcos: Mexico dizisine konu olan ve FBI'ın en çok arananlar listesindeki Meksikalı uyuşturucu baronu Rafael Caro Quintero yakalandı - Resim : 3

Çete lideri yakalandı, ABD'ye iade edilebilir

Olayın ardından ABD Adalet Bakanı Merrick Garland bir açıklama yaparak Meksikalı yetkililere teşekkür etti. Caro Quintero tarafından 1985'de kaçırılan ve işkence yapılarak öldürülen ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) ajanı Enrique Camarena’ya atıfta bulunan Merrick, “ABD kolluk kuvvetlerini kaçıran, işkence yapan ve öldüren hiç kimse için saklanacak yer yok” ifadelerini kullandı. Bakan Garland ayrıca Meksikalı yetkililerden Quintero’nun iadesini isteyeceklerini de duyurdu.

Guadalajara Kartelinin kurucusu 69 yaşındaki Rafael Caro Quintero, DEA ajanı Enrique Camarena cinayeti ile suçlanarak 1985 yılında Kosta Rika’da tutuklanmış ve 28 yıl hapis yattıktan sonra 9 Ağustos 2013 tarihinde serbest bırakılmıştı.

Ancak yine aynı cinayet sebebiyle 16 Ocak 2015’te bir federal mahkeme tarafından suçlu bulunarak hakkında tutuklama kararı çıkartılmıştı.

Quintero’nun yakalanması için başına konulan 20 milyon dolarlık ödül ise şimdiye kadar bir uyuşturucu kaçakçısı için verilen en büyük rakam olmuştu.

Hayatı diziye konu oldu!

ABD'de FBI'ın en çok arananlar listesinde ilk 10'da bulunan uyuşturucu baronu Rafael Caro Quintero Meksika'da yakalandı. Narcos: Mexico dizisine de konu olan ve ABD'li bir ajanı öldürmekle suçlanan Quintero 28 yıl hapis yattıktan sonra kayıplara karışmıştı.

ABD'de 20 milyon dolar ödülle aranan ve 'çok tehlikeli' olarak nitelenen 69 yaşındaki Rafael Caro Quintero Meksika ordusu tarafından düzenlenen operasyonla yakalandı. 

1985 yılında ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) ajanı Enrique "Kiki" Camarena'nın öldürülmesinin ardından 'işkenceyle cinayet' suçundan hüküm giyen uyuşturucu baronu Quintero, 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Ancak 2013 yılında mahkeme yasal teknik nedenlerle 28 yıl hapis yatan Quintero'nun tahliyesine karar verdi. Bu hüküm yüksek mahkemeden döndü ancak serbest bırakılan Quintero kayıplara karıştı. 

Dava, ABD ile Meksika arasında krize neden olurken Quintero, 9 yıl sonra Chihuahua eyaletinde bir köpeğin yardımıyla yakalandı. 

Yakalanmadan önce 2016 yılında haber dergisi Proceso'ya konuşan Caro Quintero, Netflix dizisi 'Narcos: Mexico'ya konu olan ABD'li ajan cinayetini reddetti.