Memur ve emekli maaş zamları ne kadar olacak? İşte son tablo

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıkladı. 6 aylık enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından milyonlarca çalışan memur ve emekli maaş zamlarının ne kadar olacağını araştırmaya başladı. Peki, memur ve emekli maaş zamları ne kadar olacak, ne zaman belli olacak? İşte maaş zamlarında son tablo...

Memur ve emekli maaş zamları ne kadar olacak? İşte son tablo

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 yılı Ocak ayında devreye girecek asgari ücret zam oranını açıklamasının ardından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıkladı. gözler yeni yılda memur ve emeklilerin alacakları zamlı maaşlara çevrildi.

Vatandaşlar, "2023 yılında memur ve emeki maaş zam oranı ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı 2023 yılında ne kadar olacak?" sorularının yanıtını araştırıyor.

Temmuz ile Aralık aylarını kapsayan 6 aylık dönemdeki enflasyon farkına ve toplu sözleşmeden kaynaklı rakama göre memur ve emeklilerinin zam oranı belli oldu.

TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre Aralık ayında enflasyon 1.18 artış kaydetti. Yüzde 15.2 olarak görülüyor. 8,2 ilave artış söz konusu.

Aralık ayı yüzde 1.18 artış puanla enflasyon farkı 8 puan olarak belli oldu. Memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı 16,2 oldu.

Hükümet, asgari ücreti 8 bin 500 lira olarak belirledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında gerekli görüldüğü takdirde bir ara zammın da yapılabileceğini ifade etti. 

Asgari ücret mevcutta brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak uygulanacak. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş olacak. 

Yapılan açıklamalar ve sosyal medyada yapılan anketlerde emekli ve memur maaşlarında da asgari ücrete gelen yüzde 54,5 oranlarına artış tahminleri ön plana çıkıyor.

Maaşlar neye göre belirleniyor?

Memur ve emekli maaşları Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon rakamlarına göre artıyor. Toplu sözleşmeye göre 2 yılda bir son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamlarına göre fark oluşuyor. 

Toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları, emekli aylıkları 2023 yılının Ocak ayında geçerli olmak üzere yüzde 8, Temmuz ayında yüzde 6 oranında enflasyon farkları da ilave edilerek artırılıyor.