EYT yasasında zaman daraldı! Gözler Meclis'te

Memur ve emekli maaş zamları yasalaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yeni yasanın ne zaman Meclis'e geleceğini araştırmaya başladı. Peki, EYT yasası ile neler değişecek? EYT'de maaş hesabı nasıl olacak? EYT düzenlemesinden kimler yararlanacak? İşte detaylar...

EYT yasasında zaman daraldı! Gözler Meclis'te

Memur ve emekli maaşlarına yüzde 30'luk zam oranları yasalaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "28 Aralık'ta yeni emeklilik düzenlemesinin müjdesini kamuoyu ile paylaştık. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen milyonlarca vatandaşımızın sorunlarını herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında TBMM'nin takdirine sunuyoruz" açıklamasının ardından gözler Meclis'e çevrildi.

Milyonlarca emekli adayını ilgilendiren EYT düzenlemesi taslak metninin bu hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca Meclis'e gönderilmesi bekleniyor.

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan ve prim günlerini dolduranlar yaş şartı bulunmadan EYT'li olabilecek. Peki, EYT düzenlemesinden kimler yararlanacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya konuyla ilgili soruları yanıtladı.

İlk defa 2002’de işe girdim. 1998’de askerden geldim. Önceden hiç sigortam yoktu. Girişim 1998’e geldi. Bir yanlışlık olabilir mi?

Bir yanlışlık olmaz ama hangi ay olduğuna göre değişir. 2002’nin ortalarında veya sonlarındaysa 1998’e çekmesi mümkün değil.

Babam 1997 Haziran girişli. Askerlik borçlanmasını 2015 yılında ödedi. 2007’den beri 4A ağır sanayisi statüsünde çalışıyor. Yaş sınırı koyulduğunda bu haklardan yararlanabiliyor mu?

1997 girişli olduğu için haklardan yararlanabilir. Ağır sanayide çalışıyorsa fiili yıpranma payı da alacak. Belirlenen tarihten daha önce emekli olması mümkün.

Askerlik borçlanması maaşa ne kadar katkı yapar?

Askerlik borçlanmasında asgari ücretin üç katı kadar ödeme yaparsanız maaşınıza olumlu yönde katkı yapar. Ama asgari ücret seviyesinde yaptığınız takdirde maaşınızda düşüş meydana gelir.

1997 sigorta başlangıcı, 6780 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum?

23 Mayıs’tan sonra 57 yaşında normal şartlarda emekli olabilir. Yaş şartı konursa sanırım o yaşa kadar beklemesi gerekecek.