Memur ve emekli zammı için yeni dönem! İşte merakla beklenen ek zam ve yüzde 50 zam detayları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek maaşlara yapılacak zam oranlarının artık hedef enflasyona göre belirleyeceğini açıkladı. Memur ve emekli maaşları için önümüzdeki yıl yeni zam hesaplamaları masaya yatırılacak. İşte emekli maaşı ve memur maaşları için zam oranı hesapları...

Memur ve emekli zammı için yeni dönem! İşte merakla beklenen ek zam ve yüzde 50 zam detayları

Toplu sözleşme zammının ardından emekliye zam düzenlemesi gündemdeki sıcaklığnı giderek artırdı. OVP'de tahminler ve hedefler belirlendi. Emekli maaşı zammı için Meclis'in açılmasıyla birlikte harekete geçilecek. Öte yandan asgari ücret, memur ve emekli zammı başta olmak üzere ücret artışları için yeni sistem hazırlıkları başladı.

YENİ SİSTEM GELİYOR

Milyonlarca memur ve emekli için yeni zam dönemi yaklaşırken maaş hesaplarında da sistem değişikliğine gidileceğinin işareti verildi. Sabah'ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek artık ücret artışlarının hedef enflasyona göre yapılacağını açıkladı.

Bundan böyle gerçekleşen değil zam yapılacak dönemin enflasyonu baz alınarak artışlar yapılacak. Böylece hem enflasyona etkisi azaltılırken hem de ücretler enflasyon karşısında erimemiş olacak. Orta Vadeli Program'da yıl sonu enflasyon öngörüsü yüzde 65 olarak açıklandı. Buradan yapılan hesaplamalara göre 6 aylık enflasyon da yaklaşık yüzde 38 olacak. Bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak enflasyon artışını belirlerken memurlar ve memur emeklileri için ise fark ödeneceği anlamını taşıyor.

OCAK ZAMMI YÜZDE 50'Yİ GEÇEBİLİR

Bu farkla birlikte memurlar ve memur emeklilerinin Ocak zammı toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 49'u geçmiş olacak. Verilecek refah payı ile birlikte emeklilerin zam oranlarının yüzde 50'yi geçmesi bekleniyor.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI YILDA 2 KEZ BELİRLENİYOR

Emekli ve memur zammı yılda iki kez belirleniyor. Ocak ev Temmuz aylarında SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon kadar artış alırken memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkını maaşlarında görüyor. Burada hesaplamalarda kullanılan parametre ise 6 ay sonunda gerçekleşen enflasyon oluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları sonrasında hesaplamaların değişeceğinin işareti de verilmiş oldu.