Memur zammında oran netleşti, en düşük ücret açıklandı! Kulislerde 3 formül konuşuluyor

Türkiye'de milyonlarca çalışan 2023 Temmuz ayı maaş zamlarının belli olmasını bekliyor. Mumurların yüzünü güldüren haberler gelmeye başladı. Memur maaşında en düşük ücretin 22 bin TL olacağı açıklanmıştı. Kulislerde 3 farklı formül konuşuluyor...

Memur zammında oran netleşti, en düşük ücret açıklandı! Kulislerde 3 formül konuşuluyor

Türkiye'de milyonlarca insanın merakla beklediği memur ve emekli maaşı zammında belirleyici olacak enflasyon oranları açıklandı. Temmuzda yapılmasına kesin gözüyle bakılan zamlar adım adım yaklaşırken, açıklanan enflasyon verileri bazı fikirler veriyor. Bu yıl yüzde 30'a çıkan Ocak zammı ve 15 Ocak'ta yürürlüğe sokulan ek gösterge düzenlemesiyle başlayan memurların ve emeklilerin Temmuz zammı netleşti. Memurlara ve memur emeklilerinin maaşlarına Temmuz'da yüzde 6 zam ve enflasyon farkı yansıtılacak. İşte mesleklere göre maaş hesaplamaları!

1. FORMÜL: ORANSAL ZAM

Türkiye'de en düşük memur maaşı 11 bin 848 lira seviyesinde seyrediyor. Temmuz zammı sadece oransal olarak uygulanırsa, memur maaşlarında yaklaşık yüzde 90'a varan artış yaşanacak.

Türkiye'de memur maaşlarında yapılan standart düzenleme kapsamında yüzde 6 zam ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 8'i aşan kısmı üzerinden hesap yapılacak. Ortaya çıkacak orana eklenecek refah payı ile zam en düşük memur emeklisi aylığı için yüzde 85.68'e tamamlanacak. Halen aile yardımı dahil 11 bin 848 lira olan en düşük memur maaşı yaklaşık yüzde 85.68 artışla 22 bin liraya yükselecek.

2. FORMÜL: SEYYANEN+REFAH PAYI

Masaya yatırılan ikinci formüle göre ise taban aylığın artırılması söz konusu olacak. Örneğin: 5 bin lira olarak yapılacak bir seyyanen artış ve bunun üzerine eklenecek yüzde 55 oransal zam ile en düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkabilecek.

3. FORMÜL: SEYYANEN

Bir diğer formülde ise oransal artış yerine direkt seyyanen artış yapılacak. Burada da 11 bin 848 liralık en düşük memur maaşına 10 bin lira seviyesinde seyyanen artış yapıldığında aile yardımı dahil en düşük maaş 22 bin lira olacak.