Memur ve memur emeklisinin zam farkı oluştu mu? Memur enflasyon farkı 3 aylık ne kadar oldu?

Memur ve memur emeklisinin gözü TÜİK’teydi. Enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan verilerin ardından memur ve memur emeklisi de temmuz ayında alacağı zam farkını hesaplanıyor. Memur ve memur emeklisi yılda iki kez toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı kadar maaşlarına zam alıyor. Peki, Memurun zammına ek enflasyon farkı oluştu mu? Memur temmuz zam oranı 2023 ne olur? Memur temmuzda ek zam var mı? İşte detaylar…

Memur ve memur emeklisinin zam farkı oluştu mu? Memur enflasyon farkı 3 aylık ne kadar oldu?

TÜİK tarafından enflasyon rakamları açıklandı. Memur ve memur emeklisinin enflasyon farkı da belli oldu. Emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranında etkisi bulunan enflasyon farkı hesaplandı. Memur ve memur emeklisi yılda iki kez toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı kadar maaşlarına zam alıyor. Açıklanan son verilerle birlikte enflasyon farkının oluşup oluşmadığı da merak ediliyor. Peki, Memur ve memur emeklisinin zam farkı oluştu mu? Memur enflasyon farkı 3 aylık ne kadar oldu? Enflasyon farkı oluştu mu?  İşte detaylar…

Memurlara 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşmede belirlenen artış oranı doğrultusunda zam yapılıyor. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verisi her ayın 3'ünde açıklanıyor.

MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI!

TÜİK, mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Martta TÜFE yüzde 2,29 artarken, yıllık enflasyon yüzde 50,51'e geriledi.

MEMURUN ENFLASYON FARKI OLUŞTU MU?

Bugün açıklanan verilerin ardından 3 aylık enflasyon farkı da ortaya çıktı. Ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan 3 aylık dönemde 4,5 puanlık fark oluştu. Böylece temmuzda yüzde 8 zam alan memur, sözleşmeli personel ve memur emeklisi için haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla 4,5 puanın üstünde "enflasyon farkı" alacak. 

2023 TEMMUZ AYINDA MEMURLAR NE KADAR ZAM ALACAK?

Toplu sözleşme hükmüne göre memurlar, 2023'ün ilk yarısı için yüzde 8 zam alacak. Hükümet ile memur sendikaları arasında 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde sağlanan anlaşmaya göre, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam alacak.

ENFLASYON FARKI NEDİR?

Ocak ayında Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Haziran ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon artışına göre zam yapılırken Temmuz ayında Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Aralık ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon farkına göre zam yapılır.

ENFLASYON FARKI NASIL HESAPLANIR?

a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,

b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere "enflasyon farkı" şeklinde ilave bir artış yapılmaktadır.