Naci Ağbal 2021 para ve kur politikasını açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Para Politikası Kurulu'nda kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığını ifade ederek, 2021 para ve kur politikasını belirlediklerini bildirdi.

Naci Ağbal 2021 para ve kur politikasını açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Para Politikası Kurulu'nda kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığını ifade ederek, 2021 para ve kur politikasını belirlediklerini bildirdi.

Naci Ağbal'ın açıklamalarından satır başları:

Merkez Bankası'nın temel politikasındaki amacı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olacaktır.

Parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini temin etmek amacıyla zorunlu karşılıklar ile diğer türk lirası ve döviz likidite araçları etkin bir biçimde kullanılacaktır.

Türk lirası döviz likidite yönetimi politikasını etkin bir şekilde kullanacağız.

Önümüzdeki dönemde TCMB, sistemin fonlama ihtiyacını swap kanalı dahil karşılamaya devam edecek. Ancak bankalara sağlanan kullanımın piyasa şartlarına göre kademeli olarak azaltılarak kullanılabilmesi mümkün.

Para politikası 2021 yılında sade ve anlaşılır bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır.

Önümüzdeki dönem dalgalı döviz kuru uygulamasına devam edilecek. Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talep koşullarında oluşacak. TCMB olarak kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alımı ya da satımı yapılmayacaktır. Kurlarda aşırı dalgalanmalar görüldüğünde ise alış yada satış müdahalesi yapılacaktır.

2021 yılında reeskont kredi dönüşlerinin rezerv katkısının 21 milyar dolar olmasını öngörüyoruz.

Para Politikası Kurulu (PPK) 2021 yılında 12 tane toplantı yapacak.

Enflasyon

"Maliye ve finansal politikalar aracılığıyla ekonomiyi destekleyici çok sayıda adım atıldı" diyen Ağbal, hızlı parasal genişlemenin geciktirici etkiletiyle ekonomideki ısınmanın etkilerinin cari denge ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilediğini söyledi. Ağbal, yurt içinde artan dolarizasyon ve yükselen risk primine dikkat çekerek, kur ve dövi rezervleri üzerine baskı oluştuğunu, güçlü kredi ivmesine yönelik unsurların da enflasyon görünümünü olumsuz etkilediğini belirtti. 

Alış 32,3604
Satış 32,3773
Değişim 0,05
Son Değer 32,3688
En yüksek 32,55
En düşük 32,21
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00