Merkez faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası'ndan haftalardır beklenen faiz kararı açıklaması geldi. Haftalık vadeli repo ihale faiz oranı 475 baz puan artırıldı.

Merkez faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Twitter açıklamasında "19 Kasım 2020 Tarihli PPK Kararı: 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı 475 baz puan artırıldı. Tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verildi" denildi. Uzmanlar, yeni açıklanan faiz oranının, 2021 yılında beklenen enflasyonun ana eğilimine uygun olduğunu kaydediyor. 

TCMB'den gelen açıklamalar:

"Artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısmi kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikleri arttırmaktadır"

"Kasım ayına ilişkin takip edilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle birlikte, para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir."

"Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama ve sürdürme temel amacına enflasyon hedeflemesi rejiminin gerektirdiği şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerini uygulayarak ulaşacaktır."

Karar metninde şu ifadeler kullanıldı:

"Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir. Kasım ayına ilişkin takip edilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle birlikte, para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir.

Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

Sadeleşme adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararında geçen sadeleşmeye ilişkin ayrı bir açıklama yayımladı. Açıklamada 20 Kasım tarihinden itibaren fonlamanın haftalık repodan karşılanacağı belirtildi. 20-26 Kasım tarihleri arasında da gecelik borç verme faizinin yüzde 15 olarak uygulanacağı açıklandı.

Alış 32,3599
Satış 32,3664
Değişim 0,05
Son Değer 32,3631
En yüksek 32,55
En düşük 32,28
Haftalık Değişim 1,24%
Haftalık En Düşük 31,84
Haftalık En Yüksek 32,35
Aylık Değişim 3,62%
Aylık En Düşük 31,18
Aylık En Yüksek 32,78