Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısının özetini yayımlandı. Yumuşak geçiş süreci için sadeleşme politikasının kademeli olmasına karar verildiği açıkladı. Ayrıca açıklamada, parasal sıkılaştırma enflasyonda belirgin iyileşme görülünceye kadar devam edecek.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun son yaptığı toplantının özetini açıkladı.

Açıklamada, son PPK toplantısında politika faizinin yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkarılmasının parasal sıkılaştırma sürecinin ilk adımı olduğu belirtildi.

Fiyat istikrarındaki bozulmanın makroekonomik ve finansal istikrarı tehdit ettiği belirtilen açıklamada, "Kurul adımları gerektiği zamanda ve ölçüde kademeli olarak güçlendiren bir parasal sıkılaştırma sürecine karar vermiştir." ifadeleri yer aldı.

Parasal sıkılaşmanın enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam edeceği bildirildi.

KADEMELİ SADELEŞME

Açıklamada, "Mikro ve makroihtiyati çerçeve, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirilecektir." denildi.

Ayrıca, yumuşak bir geçiş süreci için sadeleşme politikasının kademeli olmasına karar verildiği kaydedildi. Sadeleşme sürecinde dönüşümün hızı ve etki sıralamasını ise yapılacak etki analizleri belirleyecek.

"2023'TE YÜKSELDİKTEN SONRA GERİLEYECEK"

Kredi genişlemesi, maliyet baskıları ve döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskının artabileceğine işaret ettiği ifade edilen açıklamada, şu öngörüde bulunuldu:

"Enflasyon 2023 yılında bir miktar yükseldikten sonra sıkılaştırma etkisiyle gerileyerek önce tarihsel ortalamalara sonra orta vadeli hedefe kademeli olarak yakınsayacak."

PPK son toplantısında politika faizi yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkarılmıştı.