Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 23'e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 17 oldu.

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı

TCMB, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de değişiklik yaptı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan karara göre, yabancı para cinsinden yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti.

25/12/2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’in 6'ncı maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişikliklere göre mevduat ve katılım fonlarının (yurt dışı bankalar mevduat/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 21'den yüzde 23'e, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vade için oranı yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltti.

Kıymetli maden depolarından vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 22'den yüzde 24'e, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vade için oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltti.

 Müstakrizlerin fonları için zorunlu karşılık oranı yüzde yüzde 21'den yüzde 23'e çıkarıldı.

Diğer yükümlülükkler (yurt dışı bankalar mevduat/katılım fonu dahil) 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplar için zorunlu karşılık oranı yüzde 21, 2 yıla kadar (2 yıl dahil) hesaplar için yüzde 16, 3 yıla kadar (3 yıl dahil) hesaplar için yüzde 11, 2 yıla kadar (5 yıl dahil) hesaplar için yüzde 7, 5 yıldan uzun hesaplar için yüzde 5 olarak korundu.

Zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklikler 17 Eylül'de yürürlüğe girecek.

TCMB tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir.

1 Temmuz 2021 tarihinde açıklandığı üzere, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı yüzde 20’den yüzde 10’a düşürülmüş ve döviz cinsinden mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmıştı. Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânının sonlandırılacağı da ilan edilmişti.

Bu çerçevede, söz konusu imkân 1 Ekim 2021 tesis tarihinde %10’dan %0’a düşürülerek sonlandırılacak olup, aynı tarihte yürürlüğe girmek üzere yabancı para mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.

Alınan bu kararla birlikte, 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 13,9 milyar Türk lirası, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,4 milyar ABD doları karşılığı tutarında artması beklenmektedir."