Merkez Bankası'ndan 'basit faiz' hamlesi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bugün de yüzde 8,25 faizli 1 haftalık repo ihalesi açmazken piyasayı yüzde 11,27 basit faizden fonladı.

Merkez Bankası'ndan 'basit faiz' hamlesi

Merkez Bankası (TCMB) sıkılaştırma adımları kapsamında geleneksel yöntemle açtığı repo ihalesinde ortalama %11.27 basit faizden 10 milyar TL fonlama sağladı.

TCMB bugün de %8.25 seviyesindeki politika faizinden bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Banka 7 Ağustos’tan beri haftalık vadede politika faizinden fonlama sağlamıyor.

Miktar ihalesi ile sağlanan sabit faiz oranından fonlamanın aksine geleneksel yöntemli repo ihalesinde faiz oranı bankaların teklifleriyle belirleniyor. TCMB’nin likidite sıkılaştırma adımları nedeniyle dün geleneksel yöntemli repo ihalesinde ortalama basit faiz %11.3 seviyesinde oluşmuştu.

Ek sıkılaştırma adımlarına devam eden TCMB’nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34’e kadar gerilemişti. TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini dün itibarıyla %9.31’e yükseltti. Yükselişin bugün de belirginleşerek sürmesi bekleniyor.

Yarıya düşürme uygulaması başlıyor 

Öte yandan banka dün açıkladığı üzere bankalararası para piyasasında bankaların gecelik vadede (%9.75) borç alabilme limitlerini yarıya düşürme uygulamasına da bugün başlıyor.

Bankacılar TCMB’nin bugün başlayacak adımlarından sonra sıkılaştırmanın önce çift haneye ardından da %11.25 seviyesindeki bankanın en üst fonlama mekanizmasındaki faizine doğru ilerleyeceğini öngörüyorlar.