Merkez Bankası'ndan bankalara yeni talimat! Faiz maliyeti artık o seviyeyi aşmayacak

Merkez Bankası, ihracatçıların ve KOBİ'lerin finansman erişimi konusunda bir dizi kararlar aldı. İhracatçının finansman maliyetini düşüren, firma limitlerini yükselten Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yeni talimatlarda, reeskont kredilerinin toplam faiz maliyetinde değişikliklere gitti. İşte detaylar...

Merkez Bankası'ndan bankalara yeni talimat! Faiz maliyeti artık o seviyeyi aşmayacak

Merkez Bankası, ihracatçılar ve KOBİ'lerin finansmana erişimini artıracak yeni talimatlarını bankalara bildirdi. Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, reeskont kredilerinin toplam faiz maliyeti, Merkez Bankası politika faizi seviyesini aşmayacak.

FAİZ MALİYETİ O SEVİYEYİ AŞMAYACAK

Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, TCMB'nin ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri faizi hesaplama yönteminde yaptığı güncelleme sonucunda reeskont kredilerinin toplam faiz maliyeti, Merkez Bankası politika faizi seviyesini aşmayacak.

REESKONT LİMİTİ GÜNCELLENDİ

TCMB, firma reeskont limitlerini ise KOBİ tanımında yer alan mali kriterin yüzde 50'si kadar belirleme kararı aldı. Buna göre, mikro işletmeler için reeskont limiti 5 milyon TL, küçük işletmeler için 50 milyon TL, orta ölçekli işletmeler için de 250 milyon TL olarak güncellenecek.

FİRMA SAYISI ARTACAK

Ayrıca, "net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatının dahil edilmemesine" karar verilerek yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenecek. Böylece yapılan yatırım kaynaklı ithalat harcamaları net ihracatçılığı sınırlandırmayarak reeskont kredilerinden yararlanabilecek ihracatçı firma sayısı artacak.

TCMB, daha önceki kararlarıyla reeskont kredisi kullandırım limitlerini kademeli olarak 300 milyon TL'den 3 milyar TL'ye yükseltmiş, temmuz ayında ise yüzde 30 ilave döviz satış şartı ve önden döviz satış şartı gibi koşulları kaldırarak krediye erişim şartlarını kolaylaştırmıştı.

TCMB, parasal sıkılaştırma sürecini seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları ile desteklerken, ihracatçıların finansa erişimini gözeterek verdiği desteği devam ettiriyor.