Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması

TCMB Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımlandı.

Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması

TCMB Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımlandı.

Raporda, "Tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın ana belirleyicisi sebze ürünlerindeki görünüme bağlı olarak düşen işlenmemiş gıda fiyatları olmuştur" denildi.

Raporun özetinde şu noktalara dikkat çekildi:

"Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 0,03 oranında artmış ve yıllık
enflasyon 2,99 puan azalarak yüzde 15,72’ye gerilemiştir. Çekirdek
enflasyon göstergesi B endeksinin yıllık değişim oranı ise 0,62 puan düşüşle
yüzde 16,28 olarak gerçekleşmiştir.

Tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın ana belirleyicisi sebze ürünlerindeki görünüme bağlı olarak düşen işlenmemiş gıda fiyatları olmuştur. Enerji fiyatları gerileyerek tüketici enflasyonunu olumlu yönde etkilemiştir.

Bir önceki yıldaki yüksek bazın yanı sıra iç talep koşullarındaki zayıf seyir çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlamayı desteklemiştir. Bununla birlikte, temel mal ana eğilimindeki ılımlı seyre karşın, hizmet grubu ana eğiliminde canlı turizm talebi kaynaklı olarak bir miktar yükseliş izlenmiştir."

Raporun detayında göze çarpan tespitler ise şöyle:

"Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamaları
incelendiğinde, enflasyonun ana eğiliminde yükseliş gözlenmiştir (Grafik 3). Bu gelişmede, büyük ölçüde hizmet fiyatları belirleyici olmuştur (Grafik 4).

Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması - Resim : 1

Enerji fiyatları Haziran ayında yüzde 1,04 oranında azalmıştır (Tablo 1). Bu gelişmede şebeke suyu ve akaryakıt fiyatları etkili olmuştur. Bu dönemde, döviz kuru gelişmeleri ve petrol fiyatlarındaki düşüş ile akaryakıt fiyatları yüzde 2,23 oranında gerilerken, şebeke suyu fiyatlarındaki düşüşte İstanbul ilindeki indirimin etkisi öne çıkmıştır. Öte yandan, doğalgaz ve tüpgaz fiyatları sırasıyla yüzde 0,88 ve 0,44 oranlarında artmıştır. Bu gelişmelerle, enerji yıllık enflasyonu 2,29 puan düşerek yüzde 10,46 olmuştur. (Grafik 8).

Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması - Resim : 2

Sonuç olarak, bu dönemde tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları bir miktar azalmıştır." 

Merkez Bankası raporunun tamamını buradan indirebilirsiniz.