Merkez Bankası'ndan faiz kararı sonrası enflasyon mesajı! İyileşme sağlanana kadar kademeli olarak devam edecek.

Türkiye ekonomisinde büyük etki yaratacak olan Merkez Bankası politika faizi açıklandı. Bugün açıklanan politika faizi 650 baz puan artırarak yüzde 8.5'ten yüzde 15'e yükseltti. Karar sonrası açıklama yapan Merkez Bankası geleceğe yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası'ndan faiz kararı sonrası enflasyon mesajı! İyileşme sağlanana kadar kademeli olarak devam edecek.

Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında açıklanan ilk faiz kararında, "Kurul, parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir. Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir." ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası'ndan faiz kararı sonrası enflasyon mesajı! İyileşme sağlanana kadar kademeli olarak devam edecek. - Resim : 1

"BOZULMANIN KONTROL ALTINA ALINMASI İÇİN PARASAL SIKILAŞTIRMA SÜRECİ"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 27 ay sonra ilk ilke imza atarak, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Merkez'in açıklamasının tamamında şu ifadeler yer aldı: "Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5'ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.

Merkez Bankası'ndan faiz kararı sonrası enflasyon mesajı! İyileşme sağlanana kadar kademeli olarak devam edecek. - Resim : 2

"GÖSTERGELER, ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİNDE YÜKSELİŞE İŞARET ETMEKTE"

Bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır. Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Merkez Bankası'ndan faiz kararı sonrası enflasyon mesajı! İyileşme sağlanana kadar kademeli olarak devam edecek. - Resim : 3

"KADEMELİ OLARAK GÜÇLENDİRİLECEK"

Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.