Merkezi yönetim bütçesi Mayıs ayında fazla verdi

Merkezi yönetim bütçesi kurumlar vergisi geçici tahsilatının etkisiyle Mayıs ayında 144 milyar lira ile rekor fazla kaydetti.

Merkezi yönetim bütçesi Mayıs ayında fazla verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mayıs ayı merkezi yönetim bütçe giderleri verilerini açıkladı. Bakanlık verilerine göre;  bahsi geçen dönem merkezi yönetim bütçe giderleri 173,8 milyar lira, bütçe gelirleri 317,8 milyar lira oldu. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 155,9 milyar lira ve faiz dışı fazla ise 161,9 milyar lira olarak gerçekleşti.

Bu verilere göre vergi gelirleri Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 214 artışla 289,72 milyar lira oldu. Vergi gelirlerinin kırılımına bakıldığında kurumlar vergisindeki yüzde 505'lik artış dikkat çekti. Bu kalemden Mayıs ayında 151,96 milyar liralık gelir elde edildi.

2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 959,8 milyar lira, bütçe gelirleri 1 trilyon 84,4 milyar lira ve bütçe fazlası 124,6 milyar lira olarak gerçekleşti.

Faiz dışı bütçe giderleri 837,9 milyar lira ve faiz dışı fazla ise 246,5 milyar lira olarak kaydedildi.

Hazine tarafından geçen hafta açıklanan nakit bütçe gerçekleşmeleri 164,8 milyar lira faiz dışı ve 149,2 milyar lira ile rekor bütçe fazlası verildiğini göstermişti.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi bu gelişmede öne çekilen vergi tahsilatına dikkat çekti. Geçen yıl 24 milyar liralık vergi tahsilatı sonraki aya kaymıştı, bu yıl ise vergi kayması olmamıştı. Bu doğrultuda, bütçe performansında çok belirgin iyileşme gözlendi.

Bu gelişmede, şirketlerin ilk çeyrek kârlarından tahsil edilen kurumlar geçici vergisi tahsilatının etkili olduğu görüldü. Tahakkuk bazında hesaplanan merkezi yönetim bütçesi ise geçen yıl Mayıs ayında 13,4 milyar lira açık vermişti.

Kaynak: Bloomberg HT