Keşif dalışında ilk defa görüldü! Dikenlerinde zehir taşıyor! Ciddi yaralanmalara neden olabilir! Akdeniz’e yerleşti

Mersin’de alanında uzman akademisyenlerin keşif dalışında istilacı türlerden zehirli dikenli çizgili kedi balığı (Plotosus lineatus) görüntülendi. Kedi balığının, kıyıya kadar yerleştiği gözlemlenirken, uzmanlar türünün dikenlerinde aslan balığı gibi zehir bulunduğuna dikkat çekti.

Keşif dalışında ilk defa görüldü! Dikenlerinde zehir taşıyor! Ciddi yaralanmalara neden olabilir! Akdeniz’e yerleşti

Mersin'de alanında uzman akademisyenlerin keşif dalışında bu kez bölge de ilk defa istilacı türlerden zehirli dikenleri bulunan çizgili kedi balığı (Plotosus lineatus) görüntülendi. Akdeniz’e yerleştiği belirtilen uzmanlar çizgili kedi balığının türünün dikenlerinde aslan balığı gibi zehir bulunduğuna dikkat çekti.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas ile birlikte 6 kişilik ekip Erdemli-Silifke ilçeleri arasında "Deniz canlıları müzesi faaliyeti altyapısının geliştirilmesi" projesi nedeniyle istilacı türlerle ilgili keşif dalışı gerçekleştirdi.

2 gün süreyle dalış yapan ekip, pilot bölge Akkum kayalıkları çevresinde Kızıldeniz'den Türkiye'ye gelen zehirli dikenleri bulunan çizgili kedi balığını 321 kilometre Akdeniz'e kıyısı bulunan Mersin'de ilk defa görüntüledi.

Keşif dalışında ilk defa görüldü! Dikenlerinde zehir taşıyor! Ciddi yaralanmalara neden olabilir! Akdeniz’e yerleşti - Resim : 1

"Kızıldeniz'den ülkemize geldi Mersin'de ilk kez bugün karşılaştık"

Pilot bölgede dalış yaptıklarını anımsatan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Deniz Ayas,"Keşif dalışlarının buradaki amacı yabancı türlerin hem resif alanlarında hem kayalık alanlarda hem de kumul alanlarda dağılım durumu ile ekosistemde üstlendikleri fonksiyonel rollerin belirlenmesi. Bugün 2 önemli tür aslında izledik. Bir tanesi Plotosus lineatus dediğimiz çizgili kedi balığı, bu tür Kızıldeniz'den ülkemize geldi. Mersin'de aslında bizim çalışma alanımız olan Akkum pilot alanında ilk kez bugün karşılaştık bu türle. Çok sayıda bireyler kayalar altında saklanıyorlardı” dedi.

Keşif dalışında ilk defa görüldü! Dikenlerinde zehir taşıyor! Ciddi yaralanmalara neden olabilir! Akdeniz’e yerleşti - Resim : 2

"Zehirli, temas halinde sağlık kurumuna gitmek gerekiyor"

Çizgili kedi balığı türünün dikenlerinde aslan balığı gibi zehir bulunduğuna dikkat çeken Porf. Dr. Ayas, "Hem sırt yüzgeci, hem göğüs yüzgeçlerinde çok sayıda ışın bulunuyor, kemiksi ışın. Ve bunların içerisinde de zehirler var. Turizmin yaygın olduğu bu bölgede insan temelli ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Çünkü bu bölgede dalış faaliyetler, kısmen de olsa olta balıkçılığı faaliyeti var. Bu türle insanlarımız karşılaştığında özellikle yaralanmalar durumunda acilen bir sağlık kurumuna gitmeleri gerekiyor. Çünkü bunun dikenleri battığında ağrılı ve ciddi yangılı semptomlar geliştirebiliyor. Aslan balığı gibi aslında etinde de zehir yok. Aslan balığının tüketimini arttırarak aslan balığının popülasyonunu dengede tutmaya çalışılıyor. Ülkemizde de bu faaliyetler çok yoğun yapılıyor. Bu türün de etinde herhangi bir zehir yok. Tüketimi sağlanabilir" ifadelerini kullandı.

Keşif dalışında ilk defa görüldü! Dikenlerinde zehir taşıyor! Ciddi yaralanmalara neden olabilir! Akdeniz’e yerleşti - Resim : 3