Mersin'de operasyonda balina kusmuğu ele geçirildi! Değeri 2,5 milyon TL! Peki, Balina kusmuğu nedir? Neden bu kadar pahalı?

Mersin'de jandarma tarafından düzenlenen operasyonda evinde 10 kilo 200 gram balina kusmuğu (ambergris) ile çok sayıda tarihi eser ele geçirilen şahıs gözaltına alındı.

Mersin'de operasyonda balina kusmuğu ele geçirildi! Değeri 2,5 milyon TL! Peki, Balina kusmuğu nedir? Neden bu kadar pahalı?

Mersin'de jandarma tarafından gözaltına alınan şahsın evine düzenlenen operasyonda balina kusmuğu ve kaçak tarihi eser ele geçirildi. Ele geçirilen balina kusmuğunun piyasa değerinin yaklaşık 2,5 milyon TL civarında olduğu öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, merkez Mezitli ilçesinde bir şahsın tarihi eser satmak için müşteri arayışında olduğu bilgisine ulaştı. Bunun üzerine şahsı tespit eden ekipler, adresini belirledi. Bunun üzerine adrese operasyon düzenlendi.

Operasyonda şüpheli gözaltına alınırken, adresinde yapılan aramada 10 kilo 200 gram ambergris (balina kusmuğu), 103 adet sikke, 1 adet heykelcik, 4 adet yüzük, 4 adet kolye ile 2 adet kemer ele geçirildi. Ele geçirilen tarihi eserler incelenmek üzere Mersin Müze Müdürlüğüne teslim edilirken, şüphelinin jandarmada işlemlerinin devam ettiği bildirildi.

Mersin'de operasyonda balina kusmuğu ele geçirildi! Değeri 2,5 milyon TL! Peki, Balina kusmuğu nedir? Neden bu kadar pahalı? - Resim : 1

Balina kusmuğu nedir?

Balinanın sindirim sisteminde üretilen bu madde, sivri ve sert cisimlerin bağırsaklarda kaymasını sağlar. İlk üretildiğinde, dışkı kokan amber sonradan tazeleyici esanslara sahip güçlü bir kimyasala dönüşür. Ambergris olarak da adlandırılan balina kusmuğu farklı sektörlerde kullanılan ve üretimi oldukça az olan bir madde olarak bilinir. Balinanın ürettiği bu kısım özellikle koku sektöründe kullanılır. Amber balinaların sindirim sistemlerinde üretilen katı, mumlu bir maddedir. Kayayı andırır. Rengi siyah veya gri olabilen yanıcı ve çok değerli bir maddedir.

Pahalı parfümlerin vazgeçilmez maddelerinden biri olan amber, balinaların dışkısı dışarı atılır ama bazen o kadar büyük olur ki sindirim sisteminden geçemez ve balina o dışkıyı kusarak dışarı atar. O kusmuk topları okyanus yüzeyinde görülürken, bazen de kıyıya vurur.

Mersin'de operasyonda balina kusmuğu ele geçirildi! Değeri 2,5 milyon TL! Peki, Balina kusmuğu nedir? Neden bu kadar pahalı? - Resim : 2

Balina kusmuğu neden değerlidir?

Balina Kusmuğu doğal bir madde olduğundan kimyasal reaksiyonlardan daha kuvvetlidir. Parfümün kalıcılığının da artmasına neden olan amberi bu nedenle pahalıya satılır. Daha çok Atlantik Okyanusu’na sahili bulunan Brezilya, Maldivler, Yeni Zelanda gibi ülkelerde denk gelir.