Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan yeni yılda 16 meslek için belge zorunluluğu!

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) 1 Ocak 2023 itibarıyla mesleki yeterlilik belgesi almayan 16 meslek sahibinin çalışamayacağını bildirdi. Peki 1 Ocak’tan itibaren mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda olan meslekler hangisi? Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? İşte detaylar...

Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan yeni yılda 16 meslek için belge zorunluluğu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)  1 Ocak 2023'ten itibaren 16 mesleğin aktif olarak çalışabilmesi için mesleki yeterlilik belgesi şartı arayacak.

Mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda olan meslekler hangisi?  

MYK 2006 yılından bu yana  iş kazaları açısından “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” gruplardaki mesleklere de belge zorunluluğu getirmeyi sürdürüyor.

Uygulama kapsamında kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatçı, mobilya döşemecisi, ayakkabı imalatçısı, kesimci (ayakkabı), saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı mesleklerinde belge şartı 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

 Bu mesleklere sahip olup MYK belgesine sahip olmayanlar 1 Ocak 2023’te itibaren çalıştırılamayacak.

Ustalık belgesi ve diploması olanları kapsamayacak

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için belge şartı aranmayacak.

Bu 16 meslekle birlikte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki meslek sayısı 204'e yükselmiş olacak.

 
Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır?

 Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.