Meyve lüks oldu, ihracatçı endişeli

Pandemi döneminde artan ekonomik güçlüklere tedbirlerin eklenmesiyle vatandaş meyveyi lüks gıda olarak görmeye başladı. Bu durum meyve ihracatında endişelerine neden oldu.

Meyve lüks oldu, ihracatçı endişeli

Pandemide ekonomik güçlükler ve alınan tedbirler vatandaşları gıdada daha seçici olmaya yönlendirdi. Öyle ki Türkiye'nin ihracat yaptığı bazı Avrupa ülkeleri, meyveyi bile lüks gıda olarak görmeye başladı. 

Dünya gazetesinden Fikri Cinokur'un haberine görei, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) eski Başkan Yardımcısı ve Adalya Dış Ticaret Limited Şirketi sahibi Abdullah Bulut, pandemi sürecinin başladığı geçen dönem yasaklarla birlikte Avrupalıların evlerine çekildiğini, tüketim alışkanlıklarının değiştiğini, bu nedenle çok acil gıda ihtiyaçları dışında başta meyve olmak üzere özel tüketim yapmadığını söyledi.

Bazı Avrupa ülkelerinde pandemi yasakları nedeniyle işsiz kalan veya ücretsiz izne ayrılan vatandaşlarına çeşitli sosyal yardımlarda bulunduğunu anımsatan Bulut, "Yasaklar nedeniyle yeniden işsiz kalacağını ya da ücretsiz izin verileceğini düşünen Avrupalı yemiyor, meyveden tasarruf ediyor. Meyve, Avrupalı için lüks oldu" dedi.