Milyonlar bunu bekliyor! 1 Ocak'tan itibaren yüzde 50 artacak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda son düzlüğe girildi. EYT ne zaman çıkacak? sorusu milyonlarca kişinin gündemini meşgul ederken, yeni yılda emekli olan kişilerin kıdem tazminatının asgari ücret oranında artması bekleniyor. İşte detaylar…

Milyonlar bunu bekliyor! 1 Ocak'tan itibaren yüzde 50 artacak

EYT ne zaman çıkacak? sorusu milyonlarca kişinin bir numaralı gündem maddesi. EYT’nin kısa bir süre sonra Meclis’e gelmesi beklenirken EYT ile ilgili araştırmalar sürerken çalışan kişilerin emekli olması durumunda kıdem tazminatı nasıl olacak, emekli olanlar yeniden çalışabilecek mi? İşte milyonların merak ettiği detaylar…

Maliyetinin yüzde 50 artması bekleniyor

Yeni yılla birlikte kıdem tazminatına düzenleme gelmesi beklenirken işletmelerin kıdem tazminatı maliyetini yüzde 50 oranında arttırması bekleniyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, konuya ilişkin TRT Haber’de yaptığı açıklamada milyonların merak ettiği soruya yanıt verdi.

Bir kişi çalışmaya devam ederken emekli olabilir mi?

Emekliliğe bağlı olarak istifa edenin kıdem tazminatı alma hakkına sahip olduğunu belirten SGK Uzmanı Ali Duman, “Bir kişi çalışmaya devam ederken emekli olamaz. Emekli olabilmesi için iş yerinden istifa etmesi gerekir. Emekliliğe bağlı olarak istifa eden herkes kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Ayrıca içeride birikmiş ücretleri varsa yıllık izin gibi haklarını da alarak işten ayrılabilirler. Sadece ihbar tazminatı alamazlar” dedi.

Ali Duman, yaptığı değerlendirmelerde şunları kaydetti:

"Eğer yüzde 50'ye yakın bir zam gelirse 2023’teki kazanca göre kıdem tazminatı alacağından belki de işverenin ödeyeceği kıdem tazminatı tutarı da 2023’te yüzde 50’ye yakın artış gösterebilir.

Belki burada kıdem tazminatıyla ilgili birtakım kolaylıklar, işte devletin ya da İŞKUR'un desteğiyle burada belki kıdem tazminatının vadeye bölünmesi, işçi ve işverenin eğer mutabık kalması durumunda. Bir kolay ödeme koşulu söz konusu olabilir."