Milyonlarca emeklinin gözü kabine toplantısında! 5000 TL emekli ikramiyesi için ek düzenleme masada. İşte detaylar

Türkiye'de yaşayan milyonlarca emekli Kasım ayında hesaplara yatan 5000 TL Cumhuriyet ikramiyesi ile rahat bir nefes almıştı. Bu hafta toplanması beklenen Kabine'nin masasında ise yine emeklileri ilgilendiren bir konu var. Yeni dönemde ikramiyelerde düzenlemeye gidilebilir. İşte detaylar...

Milyonlarca emeklinin gözü kabine toplantısında! 5000 TL emekli ikramiyesi için ek düzenleme masada. İşte detaylar

5000 TL emekli ikramiyesi ödemeleri 11-14 Kasım tarihleri arasında gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçe çalışması sonrası 12 milyonu aşkın çalışmayan emekliye 60 milyar TL'nin üzerinde Cumhuriyet ikramiyesi ödemesi yapıldı. Öte yandan 5000 TL emekli ikramiyesi alamayan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) üye vatandaşlar için ek düzenleme ilk Kabine Toplantısı'nda gündeme gelecek.

TOPLAM 61 MİLYAR TL ÖDEME YAPILDI

Cumhuriyet ikramiyesi için Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bütçe sınırları sonuna kadar zorlandı. Alınan karara göre çalışmayan emeklilere 5000 TL ikramiyesi ödeme yapıldı. SGK, 11-12-13 Kasım'da SSK'lılara, 14 Kasım'da Bağ-Kur'lu ve emekli sandığı olmak üzere toplam 12,2 milyon emekliye 61 milyar TL ödeme yaptı.

DUL VE YETİMLER DE FAYDALANDI

Düzenlemeden dul ve yetimler de hisseleri oranında faydalandı. Yüzde 75 hissesi olan dul ve yetim aylığı alan vatandaşlara 3750 TL, yüzde 50 hissesi olanlara 2500 TL, yüzde 25 hissesi olanlara ise 1250 TL ödeme yapıldı.

Milyonlarca emeklinin gözü kabine toplantısında! 5000 TL emekli ikramiyesi için ek düzenleme masada. İşte detaylar - Resim : 1

ÇALIŞAN EMEKLİLER KAPSAM DIŞI KALMIŞTI

Öte yandan 5000 TL emekli ikramiyesi için yeni bir gelişme yaşandı. Emeklilere 5 bin liralık ikramiye verilmesi uygulamasında çalışan emekliler kapsam dışında bırakılmıştı. Bununla beraber ÇKS Sistemi'ne kayıtlı çiftçiler de çalışan emekli sayıldığı için kapsam dışında kalmış ve 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi alamamıştı. 5000 TL emekli ikramiyesi alamayan yaklaşık 1.6 milyon emekli çiftçi bulunduğu kamuoyuna yansıdı.

EK DÜZENLEME MASAYA GELECEK

Kabine Toplantısı'nın ana gündemi Ortadoğu'da yaşanan gerilimin yanı sıra ekonomi olacak. 2023 yıl sonu yaklaşırken asgari ücret, emekli ve memur zammı ile 5000 TL Cumhuriyet ikramiyesi için ek düzenleme konusu masaya gelecek. ÇKS sistemine kayıtlı olan emekliler için bütçe çalışmaları sonrası konu netlik kazanacak. Ek düzenleme kararının alınması durumunda yeni ödemeler konusunda Meclis süreci başlayacak.