Milyonları çalışanı ilgilendiren rakam açıklandı! Bakan Işıkhan asgari ücret zammı hakkında konuştu. İşte masadaki rakam

Türkiye'de milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında toplanacak. Hükümet, işçi ve işveren kesimi hazırlıklara başladı. Hükümetten yapılan açıklamalarda ise enflasyon vurgusu dikkat çekiyor.

Milyonları çalışanı ilgilendiren rakam açıklandı! Bakan Işıkhan asgari ücret zammı hakkında konuştu. İşte masadaki rakam

Türkiye'de milyonlarca çalışanın 2024'de alacağı maaşı belirleyecek olan yeni asgari ücret için geri sayım resmen başladı. Asgari ücret en az 8 milyon işçiyi direkt ilgilendirirken toplumun diğer kesimlerini de etkileyecek.

ÖZEL SEKTÖR MAAŞLARI YÜKSELECEK

Asgari ücrette yapılacak artış işsizlik maaşından sosyal yardımların gelir kriterine kadar her türlü ödemeyi değiştirirken, çalışanlar açısından da maaş zammı anlamı taşıyor. Sadece asgari ücretliler değil asgari ücret dışında maaş alan çalışanlar da yapılacak artıştan olumlu etkileniyor.

BAKAN IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI GELDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda herkesin mutabık kaldığı bir asgari ücret tutarında uzlaşılacağını ümit ettiğini söyledi. Memuru, işçiyi, ücretliyi ve emeklileri hiçbir şekilde enflasyona ezdirmediklerini dile getiren Işıkhan, "21 yıldır bu konuda asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz." dedi.

ZAM İÇİN BU ORANLARA DİKKAT

Sabah'ın haberine göre, Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 65'lik yıl sonu enflasyonu rakamını Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da raporu açıklarken bir kez daha yineledi. Hem OVP'nin hem de Merkez Bankası'nın öngörüsü yıl sonu için yüzde 65 enflasyon oldu. Yine Merkez Bankası'nın yaptığı piyasa katılımcıları anketinde beklenti yüzde 68 civarında çıkmıştı.

Yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon öngörüsüne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması bekleniyor. Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme ile birlikte artış oranı ise yüzde 49'u geçiyor. Yapılacak bir refah payı ilavesiyle yine yüzde 50'ye yakın bir artış olması mümkün.

YENİ ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK?

Şu anda net asgari ücret 11.402,32 TL olarak uygulanıyor. Memur maaş artışı baz alınırsa yüzde 50 artış olduğunda net rakam 17.103,48 TL'ye çıkacak. 6 aylık enflasyona göre artış yapılmasına karar verilirse yeni asgari ücret net 15.735,20 TL olacak. Hükümetten yapılan açıklamalarda ve bugüne kadar yapılan artışlara bakıldığında asgari ücret artışlarının hep enflasyonun üzerinde olduğu görülüyor.